top of page

Prestasi ringgit: Bolehkah rakyat terima kenyataan 'tidak perlu bimbang' Menteri Kewangan?Kenyataan Menteri Kewangan Senator Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz bahawa rakyat tidak perlu bimbang prestasi buruk matawang ringgit berbanding matawang utama lain dan beliau hanya mahu fokus kepada ekonomi jangka pendek serta panjang menimbulkan pelbagai persoalan.


Menurut penganalisis politik, Dr Mohammad Agus Yusoff pendapat Menteri Kewangan itu, setelah nilai ringgit jatuh RM4.50 berbanding AS$1 begitu mengelirukan


Malah beliau menyifatkan kenyataan berkenaan sebagai mengarut kerana ekonomi tidak akan meningkat dengan nilai ringgit yang terus jatuh hingga separas ketika krisis kewangan Asia pada 1997 - 98 lalu.


"Kita perlu telus memberitahu rakyat kedudukan ekonomi. Rakyat biasa boleh merasakan barang keperluan harian naik meroket, tetapi kerajaan umumkan kadar inflasi kita 4.4% (Julai 2022).


"Mungkin data kerajaan betul dari segi angka, tetapi tidak realitinya. Rakyat kampung pun boleh merasakan hal ini. Sekarang harga minyak masak, telur, gandum dan barang keperluan harian naik berganda, adakah boleh kita kata inflasi pada kadar 4.4%?


"Menteri Kewangan juga berkata kita tidak tumpu pada prestasi ringgit kerana fokus kerajaan adalah pada ekonomi jangka pendek dan panjang.


"Pertanyaannya, bolehkah kita abaikan nilai ringgit dengan hanya memfokuskan kepada prestasi ekonomi? Jika ekonomi tidak berkait dengan kos barangan dan perkhidmatan, kos import dan eksport, dan inflasi, ilmu ekonomi apakah yang kita pakai?" soal Agus dalam hantaran di Facebook.


Mantan profesor di Universiti Kebangsaan Malaysia itu bertanya adakah Menteri Kewangan begitu naif bahawa 80% daripada perdagangan dan pinjaman Malaysia menggunakan dollar Amerika Syarikat.


Katanya, jika dollar Amerika meningkat hal itu akan memberi kesan kepada ekonomi. Apatah lagi barangan makanan banyak diimport daripada luar.


"Kita dapatkan wang dalam ringgit tetapi belanja dalam dollar. Itulah dia inflasi diimport. Simpanan luar kita juga dalam dollar. Kita tidak boleh elak dollar melainkan kita amal polisi de dollarization seperti yang cuba dibuat China, Rusia, India dan Iran. Itu pun masih akan menempuh perjalanan yang panjang (untuk mengurangkan dominasi dollar)," katanya.


Dr Agus turut membandingkan rizab simpanan luar negara Malaysia dan negara utama Asia dalam bilion berdasarkan dokumen Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).


Katanya, China mempunyai rizab AS$3,576.63; India AS$633.83, Jepun AS$1,430.53 Korea Selatan AS$461.77, Singapura AS$426.63 namun Malaysia hanya AS$108 billion


Dari segi hutang pula, kata Agus, keadaan Malaysia agak teruk berbanding negara membangun lain.


Hutang negara RM1 trilion dicampur RM200 bilion dalam bentuk jaminan kerajaan ke atas hutang GLC, ditambah RM200 bilion hutang swasta yang menjadikan keseluruhan RM1.4 trilion.


"Hutang isi rumah juga menghimpit kerana pendapatan stagnan (tepu), sedangkan kos sara hidup meningkat. Jadi ini yang membuatkan rakyat resah.


"Pertanyaannya, what to expect if this country debt is over a trillion? Pelabur mana yang akan datang melabur di sini? Apakah ini kita masih tidak perlu kisah kepada prestasi nilai ringgit?


"Permintaan saya mudah. Elak memberi kenyataan meragukan to ignorant Malaysian," katanya lagi.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page