top of page

PN semakin goyah, takut ke Parlimen luluskan peruntukan - Abdullah SaniKerajaan Perikatan Nasional (PN) yang goyah ada tanda-tanda akan runtuh sekiranya darurat ditarik balik


Menurut Ahli Parlimen Kapar, Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid, ramalan kejatuhan kerajaan PN bukanlah rekaan sebaliknya boleh menjadi realiti dan hal itu amat ditakuti oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin


Buktinya, kata beliau, kerajaan PN mengeluarkan dikri bahawa peruntukan atau belanjawan tambahan boleh diluluskan tanpa melalui Parlimen.


Sekiranya melalui Parlimen, jelas Abdullah, terdapat kemungkinan Ahli Parlimen yang tidak menyokong akan lebih banyak daripada yang bersetuju dan kerajaan PN akan dimalukan.


"Dua perkara jelas PN perlu dibuktikan. Dia kena ada majoriti dibuktikan (Undi Percaya) di Parlimen. Perlu panggil Parlimen bersidang. Sedangkan tempat lain (sektor ekonomi) dibuka, jadi di situ terletaknya ketidak stabilan kerajaan ini


"Peruntukan pula dikeluarkan sendiri (tanpa melalui Parlimen), jadi masalah ini terlalu kritikal untuk negara," katanya.


Abdullah turut bersetuju dengan langkah yang diambil Umno dalam perhimpunan agungnya dua minggu lalu untuk meninggalkan kerajaan PN kerana kelemahan PN akan merosakkan masa hadapan Umno.


Katanya, Umno tidak akan rugi apa-apa sekiranya berundur dari kerajaan. Manakala kerajaan PM Muhyiddin Yassin sebenarnya tidak boleh mentadbir selagi belum membuktikan keabsahannya.


"Itulah yang diramalkan dan telah diramalkan (pengunduran Umno)


"Ketiadaan pembuktian majoriti menjadikan kerajaan ini tidak stabil. Kalau awak tak ada nombor (cukup bilang Ahli Parlimen) maka awak tak boleh mentadbir. Dalam kata lain awak tak ada lokus standi dan melanggar Perlembagaan," katanya lagi.


Dua minggu lalu, dalam Perhimpunan Agung Umno, parti itu memutuskan untuk menarik diri dari kerajaan PN. Bagaimanapun Umno memberi kuasa kepada presidennya bagi menentukan tarikh yang sesuai berundur.


Spekulasi mendakwa berkemungkinan Umno akan menarik diri sepenuhnya pada Ogos depan apabila darurat tamat. Seandainya perkara itu berlaku Yang di-Pertuan Agong boleh membubarkan Parlimen atau melantik PM interim jika suasana pandemik Covid 19 masih tidak membenarkan pilihan raya umum diadakan.

0 comments

コメント


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page