top of page

PM watak utama misi bawa keluarga Nadir Al-Nuri keluar dari GazaAktivis kemanusiaan, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman tidak menyangka panggilan telefon yang diterima sehari sebelum Aidilfitri membawa berita gembira buat dirinya.


Doanya untuk bertemu kembali keluarga terutama anak-anaknya yang terpisah lebih 200 hari ekoran konflik di Gaza berakhir apabila mereka dapat bertemu semula.


Ketua Pegawai Eksekutif Cinta Gaza Malaysia (CGM) itu berkata, anaknya berjaya dibawa pulang ke Malaysia melalui satu 'Misi Gila' dilakukan oleh kerajaan.

"Saya bersama sahabat merangkap kekanda kami, (Dr) Sani Araby (Ketua Pegawai Eksekutif) Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) diberikan peluang bertemu watak utama misi menyelamat bulan lalu di satu majlis di Shah Alam, beberapa hari sebelum beliau ke Berlin.


"Dalam ramainya orang, sempat saya maklumkan keluarga terkandas di Rafah," katanya.

Muhammad Nadir mendedahkan, individu yang ditemuinya adalah Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri.


Walaupun pada mulanya beliau berkata 'hatinya luluh' dengan reaksi daripada 'watak utama' terbabit, tetapi siapa sangka individu berkenaan secara diam berunding membawa pulang keluarganya yang terkandas di Rafah.


"Beliau hanya sempat membelek kiriman kami, memberikan respon ringkas 'saya akan bantu' dan terus menaiki kenderaannya memecut ke majlis seterusnya.


"Hati saya mula luluh, mungkin itu bahasa orang politik saja. Saya langsung tawakal dan dan serahkan segala-galanya kepada Allah," katanya yang berkongsi perkara itu di Facebook.


Namun tambahnya, sehari sebelum Aidilfitri beliau dihubungi oleh Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri iaitu Ahmad Farhan Fauzi yang memintanya hadir di sebuah lokasi rahsia.

"Saat sampai ada kenderaan hitam menanti. Alangkah terkejutnya saya saat pintu dibuka, saya diterpa anakanda yang selalu hadir dalam mimpi sekian malam.


"Air mata seorang ayah sudah bertakung tak mampu menahan kerinduan," katanya.

Melalui hantaran tersebut, Muhammad Nadir merakamkan jutaan rasa terima kasih kepada Perdana Menteri susulan 'Misi Gila' tersebut.


Penghargaan sama turut dizahirkan kepada PMO (Pejabat Perdana Menteri) dan semua pihak yang menjayakan usaha ini sama ada secara langsung mahupun mendoakan mereka.


"Kami sekeluarga mengucapkan jutaan terima kasih yang tak terhingga. Semoga Allah sahaja membalas jasa kalian semua," katanya.


0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page