top of page

PM umum 7 lagi inisiatif menambahbaik kehidupan peneroka FeldaPerdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim petang tadi mengumumkan 7 lagi inisiatif Kerajaan Perpaduan untuk menambahbaik atau meningkatkan kualiti hidup para peneroka Felda di seluruh negara.


Inisiatif itu, katanya, melengkapi pengumuman pemansuhan sehingga 80% hutang para peneroka Felda yang telah pun diluluskan oleh kerajaan pada bulan lalu.


"Kerajaan akan menjadikan Felda sebagai peneraju transformasi digital menerusi program Digital Madani bagi memperkasa ekonomi gig. Program dengan kerjasama MDEC ini akan dilaksanakan di 30 Pusat Ekonomi Digital (PEDi) yang dikenal pasti di seluruh negara serta program jangka panjang di Kolej Yayasan Felda di Kelana Jaya.


Bbagi terus meningkatkan kualiti hidup warga peneroka di kawasan rancangan Felda pula, Kerajaan bersetuju untuk

menanggung perbelanjaan kos operasi bagi 37,012 lampu jalan di rancangan Felda seluruh negara. Ini akan melibatkan implikasi kewangan sebanyak RM7.7 juta setahun.


"Kerajaan juga akan menyediakan infrastruktur kesihatan yang lebih komprehensif buat warga peneroka dengan membina 12

buah Pusat Hemodialisis dengan peruntukan RM21 juta di kesemua wilayah Felda dan sebuah lagi di premis Yayasan Felda di Kelana Jaya.


"Pembinaan pusat dialisis ini dijangka dapat memberi manfaat dan meringankan beban hampir 2,000 pesakit di kawasan rancangan Felda yang selama ini terpaksa menempuh perjalanan sehingga dua jam bagi mendapatkan rawatan dialisis," kata PM dalam majlis sambutan Hari Peneroka Felda di 2023 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), Serdang, Selangor petang tadi.


Selain itu, bagi menjamin aspek penjagaan kesihatan yang lebih baik untuk peneroka asal yang telah berumur, ujar PM, Kerajaan akan memperkenalkan insentif khas Sumbangan Kesihatan Rahmah (SKR) sebanyak RM300 bagi warga peneroka berumur 65 tahun ke atas dengan peruntukan keseluruhan RM21.21 juta yang bakal memberi manfaat kepada 70,715 peneroka


Kerajaan juga kata PM tidak meminggirkan warga peneroka yang berada di Sabah. Sejak Julai 2021, Felda telah membelanjakan hampir RM128 juta bagi penjanaan tenaga serta rawatan dan pembekalan air bersih di Kompleks Sahabat, Umas dan Kalabakan.


"Sebagai manifestasi keprihatinan Kerajaan saya mengumumkan subsidi diesel berjumlah RM36 juta setahun ditampung oleh Kerajaan bagi operasi penjanaan tenaga dan rawatan air yang akan memberi manfaat kepada hampir 43 ribu penduduk di kawasan tersebut.


"Manakala bagi membantu menyelesaikan isu Perumahan Generasi Baharu Felda (PGBF) yang terbengkalai, Kerajaan akan

menyediakan peruntukan sewajarnya bagi segera menyiapkan baki 283 unit perumahan PGBF," katanya.


Agenda ketujuh, tambah Anwar, adalah cadangan mempertimbangkan usaha bagi membantu peneroka getah beralih kepada tanaman komoditi lain seperti sawit, kelapa atau yang bersesuaian tertakluk kepada kelulusan Kerajaan Negeri masing-masing.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page