top of page

PM terharu terima kehadiran anak Almarhum Dr Yusuf Al-QaradawiPerdana Menteri (PM) Datuk Seri Anwar Ibrahim malam tadi melahirkan rasa terharu ketika menghadiri Siri Syarahan Kehormat Madani mengenai Syeikh Dr Yusuf Al-Qaradawi di Seri Perdana, kediaman rasmi PM di Putrajaya.


Anwar melalui ucapannya berkata beliau amat gembira dengan kehadiran anak-anak Almarhum Syeikh Dr Yusuf Al-Qaradawi iaitu Dr Muhammad Al-Qaradawi dan Abdurahman Al-Qaradawi yang sudi berkongsi mengenai biografi dan perjuangan Syeikh Yusof.


"Ini merupakan satu program penting dan pada masa sama menyentuh perasaan saya. Saya rasa sangat terharu semasa dapat tahu Muhammad hubungi saya berhajat ingin serahkan karya besar Syeikh Yusuf sebagai tanda ingatan kepada saya.


"Saya dan rakan-rakan di Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), sebenarnya dekat dengan Syeikh Yusuf, ... menjiwai perjuangan yang membawa mesej Islam.


"Beliau membantu kita dengan keadaan kebangkitan Islam (ketika itu) dan kemaraan anak muda, serta memberi ingatan perlu berhikmah dan kesabaran (berdakwah)," katanya.


DS Anwar amat berterima kasih dan menghargai jasa Dr Yusuf kepada keluarganya dan umat Islam

Anwar turut berkata Syeikh Yusuf pernah menulis surat pada tahun 2013, menyatakan sokongan terhadap perjuangan beliau dan rakan-rakan untuk memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 dan mengambil alih Kerajaan Malaysia.


"Tiada apa yang boleh ditukarkan atau membayar sumbangan beliau bukan hanya kepada kita tetapi juga kepada umat manusia. Kami amat mengingati beliau," kata Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu.


Pada majlis itu, Muhammad menyerahkan Ensiklopedia Himpunan-Himpunan Yang Lengkap Bagi Al-Imam Yusuf Al Qaradawi, yang antaranya menghimpunkan karya-karya Allahyarham dalam bidang akidah, feqah, ilmu agama, fatwa-fatwa, tasawuf, tafsir, hadis, sejarah, pemikiran dan khutbah.


Turut hadir pada majlis itu ialah isteri Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.


Syeikh Yusuf Al-Qaradawi yang diketahui umum sangat rapat dengan Anwar meninggal dunia pada 26 September tahun lalu pada usia 96 tahun.


Sepanjang hayatnya, Allahyarham menghasilkan lebih 120 buku termasuk naskhah perundangan Islam serta menerima pelbagai pengiktirafan antarabangsa.


Atas jasa baktinya dalam dunia Islam, Kerajaan Malaysia pada 2009 telah menganugerahkan Syeikh Yusuf Tokoh Maal Hijrah Antarabangsa.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page