top of page

PM serah kuasa lantik KP SPRM kepada Parlimen jika enggan campur urusan siasatan - AMKKenyataan Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang tidak mahu campurtangan dalam siasatan ke atas Ketua Pesuruhjaya (KP) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki dikecam oleh Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Malaysia.


Menurut Ketua AMK Malaysia, Akmal Nasir, sekiranya PM ingin lepas tangan beliau seharusnya tidak memegang kuasa menasihati Yang di Pertuan Agong dalam melantik KP SPRM, dan memnyerahkan kuasa berkenaan kepada Parlimen sesuai dengan tujuan penubuhan suruhanjaya berkenaan.


"Respons dari PM beliau tidak boleh campurtangan, seolah olah beliau telah menerima laporan dan sebagainya tetapi tidak nampak komitmen untuk menukar (KP) atau membuat sesuatu tindakan lebih tegas.


"Dalam isu ini, kalau kita teliti Akta SPRM 5(3) menyebut kedudukan KP SPRM boleh kekal sehinggalah dibuat keputusan ditukar oleh Yang di-Pertuan Agong dengan nasihat PM. Oleh itu jangan lupa KP hari ini adalah lantikan PM, bukan nasihat dari Parlimen


"Kalau nak mengatakan eksekutif jangan campurtangan, PM perlu beri komitmen, hari ini pindahkan kuasa lantikan KP itu dari tangan beliau ke kuasa Parlimen," katanya dalam sidang media di Dataran Putrajaya, pagi tadi.Menurut Akmal lagi, sesuai dengan kuasa PM, maka Majlis Presiden Pakatan Harapan kelmarin menuntut diadanya mesyuarat khas Dewan Rakyat bagi membincangkan isu tergempar berkenaan.


Bagaimanapun, hal itu tidak direspons oleh PM sehingga ke hari ini.


"Kita tahu peraturan Parlimen 13(1), PM selaku Ketua Majlis boleh panggil pada bila bila masa (sidang Parlimen) sebagaimana boleh panggil bincang isu banjir, biar pun terlewat sebulan. Beliau dalam hal ini ada kuasa panggil Parlimen bersidang bincang integriti SPRM," katanya lagi.


Selain itu, Akmal menegaskan negara sedang berhadapan situasi darurat integriti apabila KP SPRM didakwa terlibat dalam pembelian saham bagi pihak adiknya secara yang diragui.


Sebab itu, katanya, AMK mengadakan konvoi 100 kenderaan untuk menyerahkan memorandum ringkas ke ibu pejabat SPRM, iaitu meminta Azam Baki berundur.0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page