top of page

Pindaan Akta 342 tangguh, PH tolak penguatkuasaan 'dua darjat'Bacaan kali kedua Rang Undang-Undang (RUU) Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Pindaan) 2021 atau Akta 342 yang dijadualkan di Dewan Rakyat hari ini ditangguhkan dengan pengumuman Menteri Kesihatan, Datuk Seri Khairy Jamaluddin.


Memuji keputusan itu, Ahli Parlimen Datuk Seri Anwar Ibrahim (PH-Port Dickson) yang turut bermesyuarat dalam Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PAC) Kesihatan berkata, keputusan yang dibuat tersebut diharap akan memberi keadilan kepada rakyat dengan tidak membenarkan kompaun yang tinggi sebagaimana cadangan sebelumnya.


"Saya ucap terima kasih kerana Menteri Kesihatan mengambil keputusan menangguhkan persidangan bacaan kedua ke sidang akan datang.


"Ada beberapa perkara yang perlu kita sentuh, pertama Ahli Parlimen sebahagian besar tidak hadir kerana terpaksa membantu usaha mengurangkan tekanan rakyat di masa banjir, terutama sekitar Lembah Kelang dan juga beberapa negeri lain.


"Kedua, menyentuh soal rang undang undang ini, penggubalannya lemah. Penggubalan itu dengan (beberapa) pindaan yang dilakukan menunjukkan bahawa kabinet yang meluluskannya tidak mengambil kira beberapa pandangan rakyat," katanya.


Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia itu turut menegaskan pindaan nilai kompaun daripada RM1,000 kepada RM10,000 adalah tidak wajar, terutamanya ketika rakyat baharu mula pulih daripada jerutan ekonomi akibat wabak Covid 19.


"Oleh itu harus kita belajar dari pengalaman ini, iaitu peruntukan yang ada dan meneruskan dengan program libat urus (kedua belah pihak). Kalau betul disebut tadi Pembangkang dan memorandum kerjasama, sepatutnya ada libat urus yang boleh mengambil kira pengalaman lain, kepakaran dan sebagainya.


"Tetapi semangat yang ditunjukkan itu, kesediaan untuk meminda beberapa hal substantif telah pun diambil kira, termasuk menurunkan atau membatalkan cadangan kompaun bagi rakyat, dan kekal RM1,000 .


"Itu pun kita menunggu peraturan supaya jangan ada dua darjat, di mana banyak berlaku pembesar pembesar tidak dikenakan hukuman tetapi rakyat miskin dihukum," katanya.


Beliau juga memuji keputusan konsensus yang diambil dalam mesyuarat PAC yang dipengerusikan oleh Ahli Parlimen Bandar Kuching bersama Perdana Menteri dan Menteri Kesihatan pada sebelah pagi yang mahu memperincikan lagi pindaan Akta 342 berkenaan.


"Saya mengambil kira pandangan konsensus tadi dalam PAC, Bandar Kuching (mahu) bukan sahaja undang undang diteliti dan dikaji, hal ini supaya jangan ada pelanggaran kuasa atau pun permasalahan berbangkit kerana kurang jelas.


"Tetapi pada prinsipnya juga saya nak kita meneliti semula RUU 342 ini supaya tindakan menangani masalah Covid 19 dan penyakit berjangkit lain lebih berkesan.


"Yang tidak kita setuju ialah beban kepada rakyat, hukuman lebih tinggi dan wewenang yang terlalu luas bagi pihak berkuasa. Juga hukuman yang tidak merujuk kepada proses mahkamah. Mengapa pelanggaran syarikat besar dibiarkan tetapi pelanggaran oleh orang kecil diberi penekanan.


"Saya sambut baik keputusan menangguhkan kepada sidang akan datang. Tetapi sebelum dibentang sekali lagi biarlah ada kesepakatan untuk menerima peruntukan ini (antara Kerajaan dan Pembangkang)," katanya lagi.


0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page