top of page

PH Labuan serah memorandum kepada Menteri WilayahPakatan Harapan (PH) Labuan menyerahkan memorandum yang mengetengahkan isu penting berkaitan kesejahteraan rakyat dan pembangunan ekonomi pulau bebas cukai itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan), Dr Zaliha Mustafa pada Sabtu menerima memorandum yang mengetengahkan isu penting di Labuan tersebut.


Memorandum yang ditandatangani Pengerusi Sekretariat Pakatan Harapan (PH) Labuan, Simsudin Sidek dan Timbalannya Datuk Dr Ramli Tahir itu menyentuh keperluan mendesak untuk mengembalikan status bebas cukai penuh Labuan, terutamanya berkaitan penjualan rokok dalam konteks cukai yang dikenakan terhadap produk tembakau.


PH Labuan menegaskan bahawa pengubahsuaian itu (status bebas cukai penuh) sebelum ini menyumbang kepada penurunan dalam ketibaan pelancong, memberi kesan kepada daya hidup ekonomi pulau itu.


Melalui memorandum sama, PH Labuan juga mencadangkan penubuhan pelabuhan bersepadu di lokasi baharu bagi menggantikan kemudahan sedia ada.


Kemudahan pelabuhan baharu perlu kerana pelabuhan alternatif di Asian Supply Base dianggap tidak mencukupi untuk operasi logistik yang cekap terutamanya untuk barangan besar yang dikaitkan dengan industri minyak dan gas.


Amalan logistik semasa melibatkan penggunaan jeti alternatif di Asian Supply Base pula tidak sesuai kerana pengangkutan digunakan perlu melalui kawasan bandar dan menimbulkan cabaran daripada segi keselamatan.


Labuan perlu diberi keutamaan kerana ibu negara Indonesia akan berpindah ke Borneo dan Labuan boleh berfungsi sebagai pelabuhan perantaraan penting yang menghubungkan Borneo ke pasaran global.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page