top of page

Peranan Malaysia kuasa pertengahan kurang ketegangan AS-ChinaOleh: Helmi Mohd Foad


Kuasa pertengahan seperti Malaysia mampu mengurangkan ketegangan antara kuasa besar seperti Amerika Syarikat (AS) dan China ketika ia mencapai hubungan secara pragmatik dan bijaksana, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Perdana Menteri (PM) berkata Malaysia akan bekerjasama dengan rakan kongsi untuk meminimumkan risiko iaitu konflik langsung atau pembahagian ekonomi global kepada blok tegar kuasa besar.


"Kedua-duanya dilihat berlaku tidak lama lagi, tetapi ia munasabah di bawah tekanan yang semakin meningkat ini.


"Saya tidak percaya konflik bersenjata antara kuasa besar sesuatu yang tidak dapat dielakkan dan kuasa pertengahan seperti Malaysia boleh membantu mengurangkan ketegangan menerusi diplomasi kreatif," kata beliau lapor Bernama.


Anwar menyatakan perkara itu dalam syarahan khas bertajuk “Super Power Rivalry and Rising Tensions in the Asia Pacific” di University of California di San Francisco, Amerika Syarikat pada Rabu.


Berucap di hadapan kira-kira 250 pelajar pada syarahan itu, Perdana Menteri berkata masih ada ruang untuk meneruskan hubungan kukuh dengan AS dan China khususnya dalam bidang seperti perubahan iklim, peralihan tenaga, pendidikan dan hubungan antara rakyat yang menawarkan ruang kerjasama.


Menyedari percanggahan pasti akan timbul, Malaysia masih melihat nilai dalam penglibatan dengan Washington dan Beijing, kata beliau.


"Kedinamikan ekonomi, budaya inovasi dan peranan utama dalam menjamin kestabilan serantau akan memastikan ia menerajui banyak bidang tidak lama lagi.


"Melainkan berlaku kesilapan sekali-sekala dalam kedudukan dasar, keterbukaan keseluruhan Amerika terhadap imigrasi dan bakat mengekalkan kelebihan daya saing ini. Selagi persaingan keamanan masih ada, negara seperti kita tidak perlu memilih satu pihak atau yang lain," kata PM.


DS Anwar sempat menyantuni pelajar Malaysia di San Francisco

Beliau berkata China akan kekal sebagai pusat kepada hal ehwal serantau kerana saiz, kedekatannya dan hubungan mendalam dengan Asia Tenggara.


"Apabila ekonomi China matang, ia akan mengalihkan penekanan daripada pelaburan dan eksport kepada penggunaan dan perkhidmatan domestik. Skala besar penduduk China memastikan pasaran besarnya akan terus berkembang dengan ketara.


"Realiti ini bermaksud hubungan membina dengan China kekal penting, walaupun kita mengimbangi peranan Amerika yang lama bertahan.


Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata membabitkan diri dengan kedua-dua kuasa besar itu memberikan Malaysia ruang lebih strategik untuk memajukan kepentingan negara.


Mengenai Laut China Selatan, Perdana Menteri berkata kedudukan Malaysia berakar umbi dalam mengekalkan keperluan strategik dan ekonomi.


"Kami menentang sekeras-kerasnya sebarang tindakan yang menjejaskan integriti wilayah atau kebebasan pelayaran kami. Laluan komunikasi laut yang tidak terikat melalui Laut China Selatan adalah penting kerana negara kita akan terbahagi tanpanya," kata beliau.


Namun Anwar menegaskan Malaysia percaya kuasa diplomasi ialah mekanisme terbaik untuk penyelesaian konflik.


Menurut PM, dasar luar yang pragmatik mengintegrasikan diplomasi dan mencari kestabilan.


"Walaupun tidak berkompromi dalam mempertahankan hak kedaulatan, Malaysia secara konsisten mengasaskan pendekatannya dalam undang-undang antarabangsa, khususnya UNCLOS (Konvensyen Undang-Undang Laut Antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu).


"Ketika cabaran berkala timbul, Malaysia berjaya meneruskan perkongsian strategik dengan China, membolehkan kerjasama dipertingkat dalam bidang seperti perdagangan, pelaburan dan pelancongan sambil tetap berpegang kepada prinsip kami.


"Kami bertekad untuk meneruskannya dalam cara yang membina, yang mempunyai kepentingan jangka panjang sebagai panduan," kata beliau.


Perdana Menteri berkata tiada keraguan bahawa persaingan AS-China akan menjadi realiti struktural dalam hal ehwal dunia.


Anwar dalam rangka mengetuai delegasi Malaysia ke Mesyuarat Ke-30 Pemimpin-Pemimpin Ekonomi bagi Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) San Francisco, California dari 14 hingga 17 November ini.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page