Pengangguran Cecah 1 Juta, PH Mahu Syor Dipakai Dalam Belanjawan 2021


Wakil Pakatan Harapan (PH) yang bertemu Menteri Kewangan pada petang 1 November 2020 mahu kerajaan Perikatan Nasional mempertimbangkan 6 syor untuk mempertahankan ekonomi Malaysia daripada terjerumus ke lembah kemelesetan yang dahsyat.


Menurut bekas Menteri Kewangan Lim Guan Eng, pertumbuhan KDNK keseluruhan 2020 dijangka - 5%. Namun fakta yang paling menakutkan ialah data yang dikeluarkan oleh Kementerian Sumber Manusia menyebut pengangguran telah mencecah 1 juta. Namun sekiranya diambil kira sektor tidak rasmi seperti pemandu Grab dan individu bekerja sendiri maka jumlahnya telah melebihi 1 juta.


PH mahu menumpukan kepada mewujudkan 600,000 peluang pekerjaan, memberi insentif gaji RM200 kepada pekerja-pekerja pada setiap bulan, insentif kepada majikan sebanyak RM300 sebulan untuk mereka mengambil pekerja tempatan selama 2 tahun.


Hal itu perlu bagi menyelamatkan perniagaan dan mata pencarian serta masa depan rakyat Malaysia.


PH amat berharap 6 syor tersebut diterima pakai sebagai teras Belanjawan 2021 bukannya mengdakan pertemuan untuk menunjuk kepada rakyat tetapi mengenepikan syor pembangkang dalam pembentangan Belanjawan 2021.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

Langgan Buletin Keadilan Sekarang!

Copyright © 2020 Suara Keadilan. Hak Cipta Terpelihara.

Ikut Kami

  • facebook
  • twitter
  • youtube
  • instagram
  • telegram
  • radio