top of page

Pandora Papers: SPRM patut panggil pemilik akaun luar pesisir - AMKSuruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) wajar memanggil segera untuk siasatan para pemilik akaun luar pesisir berikutan pendedahan Pandora Papers baru-baru ini.


Ketua Angkatan Muda KEADILAN Malaysia, Akmal Nasir berkata, pihaknya menyambut baik tindakan SPRM memanggil Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk dirakan keterangan berkaitan maklumat Pandora berkenaan


Namun katanya, penama-penama akaun yang dibariskan di dalam pendedahan tersebut lebih wajar disiasat terlebih dahulu.


"AMK mengambil maklum SPRM akan memanggil Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar untuk dirakam keterangan mengenai Kertas Pandora.


"Datuk Seri Anwar sebelum ini menggesa Parlimen untuk membahaskan Kertas Pandora tetapi tidak dibenarkan oleh speaker Dewan Rakyat, Azhar Azizan Harun.


"SPRM melalui Ketua Pesuruhjaya, Azam Baki berkata pihaknya akan berbincang dengan Bank Negara Malaysia dan agensi-agensi berkaitan.


"Namun selain Datuk Seri Anwar, SPRM sepatutnya bersedia mengambil keterangan individu yang dinyatakan memiliki akaun luar persisir antaranya Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz, bekas menteri kewangan Daim Zainuddin, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi serta beberapa individu lagi," katanya.


Tambah Ahli Parlimen Johor Bahru itu, kesungguhan dan tekad SPRM akan lebih terserlah sekiranya tokoh-tokoh politik dan perniagaan terkenal yang tersenarai disiasat segera.


"AMK menggesa siasatan telus pada kadar segera oleh SPRM berkaitan Kertas Pandora serta memanggil individu terbabit seperti yang disebut dalam dokumen berkenaan.


"AMK juga berharap SPRM tidak menggunakan kuasanya untuk melakukan intimidasi terhadap pemberi maklumat sebaliknya fokus kepada isu yang dibawa," katanya lagi.


Kertas Pandora merujuk kepada pembocoran dokumen milik firma perkhidmatan kewangan yang memudahkan orang kaya menubuhkan dan menguruskan entiti luar pesisir. Dokumen tersebut didedahkan oleh Konsortium Wartawan Penyiasatan Antarabangsa (ICIJ).

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page