'Minta Kerajaan Persekutuan beri bantuan segera mangsa banjir' - AnwarMangsa banjir di Selangor yang telah berada di pusat pemindahan banjir melebihi 24 jam masih tidak memperolehi peralatan tidur dan makanan yang sempurna, perlu diberi tumpuan oleh Kerajaan Persekutuan.


Hal itu ditegaskan oleh Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas melawat mangsa banjir di sekitar DUN Pelabuhan Kelang, pagi tadi.


Katanya, Kerajaan Persekutuan yang mempunyai aset pasukan keselematan sepatutnya boleh menghulurkan bantuan segera dengan apa cara sekali pun termasuk melalui udara.

Anwar meninjau kawasan yang tenggelam akibat banjir

"Agensi-agensi kerajaan mesti proaktif dan cepat menghantar bantuan, terutamanya makanan panas, selimut dan barang keperluan anak-anak yang masih kecil.


"Saya gesa Kerajaan Negeri dan Persekutuan beri jaminan tegas terhadap kebajikan semua mangsa banjir.


"Semua Pusat Pemindahan Sementara juga mesti dipastikan lengkap dengan kemudahan asas bagi menjamin keselesaan mangsa-mangsa banjir.


"Kita tidak mahu sikap dan prestasi sambil lewa dan usah menambah beban yang dipikul rakyat," katanya.


Dalam kunjungan beberapa jam ke pusat pemindahan berkenaan mangsa mangsa mengadu kepada Datuk Seri Anwar mereka tidak mendapat bekalan makanan dan peralatan peribadi secukupnya dari agensi agensi Kerajaan Persekutuan yang mempunyai peruntukan khas bencana alam.


Bantuan segera diterima daripada kerajaan Selangor yang kurang persediaan menghadapi banjir pada skala besar.

0 comments