top of page

Menteri KPT saran kerjasama industri dengan kolej komunitiMenteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir menyarankan kerjasama pihak industri dengan kolej komuniti dalam merangka program yang boleh melahirkan siswazah yang dapat memenuhi pasaran.


Dalam satu kenyataan pada Selasa beliau berkata langkah itu mampu menjana ekonomi negeri dengan lebih mampan dan sejahtera.


"Saya juga mahu melihat proses pemindahan ilmu kepada masyarakat turut berlaku dalam kalangan pendidik dan pelajar kolej komuniti dan politeknik.


"Ini memandangkan kedua institusi ini bukan sekadar melahirkan graduan yang dapat memenuhi pasaran kerja terutamanya bidang kemahiran terkini dan juga Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET)," katanya dipetik.


Dr Zambry turut mengingatkan kerjasama komuniti setempat dengan kerajaan negeri juga penting dalam menentukan keperluan kursus Pembelajaran Sepanjang Hayat (PSH) yang bersesuaian untuk penuntut.


Terdahulu Dr Zambry mengadakan lawatan ke Kolej Komuniti Jasin (KKJ) dan Politeknik Merlimau Melaka (PMM).

Dalam lawatan julung kalinya ke kolej komuniti dan politeknik itu, beliau mengambil maklum berkenaan keperluan KKJ dan PMM dalam meneruskan perkhidmatan cemerlang kepada masyarakat setempat.


Sementara itu tambah kenyataan tersebut, program turun padang ke institusi pengajian tinggi (IPT) menjadi antara agenda utama KPT dalam usaha mengangkat imej IPT di seluruh negara termasuk institut pengajian tinggi awam, swasta, politeknik serta kolej komuniti.


Dalam pada masa sama ia menjadi medium mendengar dan mendekati mahasiswa, tenaga pengajar dan warga kampus.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page