top of page

Menteri cap ayam: Masa Pas pembangkang Tuan Ibrahim juga nilai prestasi menteri BNTindakan Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man membidas pemimpin Umno, Datuk Nur Jazlan Mohamed yang mengumpamakan menteri Pas 'cap ayam' dikritik oleh Ketua Wanita Pakatan Harapan, Aiman Athirah Sabu.


Menurut Aiman Athirah, Tuan Ibrahim sewaktu Pas masih pembangkang pernah menilai dan menghentam beberapa menteri Umno.


Oleh itu, katanya, beliau harus berlapang dada ketika ini apabila dikritik oleh pemimpin lain sewaktu berada di posisi menteri.


"Barangkali Tuan Ibrahim lupa semasa dia dan partinya menjadi pembangkang, bagaimana dia memberi gred dan markah kepada orang lain yang jadi kerajaan, walaupun jelas dia tak berhak berbuat demikian kerana sememangnya dia membenci lawan politiknya?


"Jadi, sesungguhnya Allah bayar cash (dalam hal nilai menilai). Allahul musta'an," kata Aiman Athirah yang juga Ketua Wanita Amanah.


Beliau mengingatkan pemimpin Pas yang pada suatu ketika mereka pernah bersekongkol bersama Umno untuk pecahkan Pas kepada pasukan pro dan anti Pakatan Rakyat.


Hari ini, katanya pemimpin Pas 'menuai badai' daripada hasil usaha mengkhianati ahli dan rakyat itu.


"Dulu mereka bersama Umno pecah belahkan Pas agar senang naik ke atas tanpa pencabar.


"Sekarang mereka bersama Bersatu pecah belahkan Umno supaya mereka kekal jadi Menteri dan kerajaan meskipun kalah dalam PRU14 dan tiada mandat rakyat.


"Rasulullah SAW bersabda: Ulama ialah kepercayaan rasul dalam menjaga hamba Allah selagi mereka tidak bergaul dengan penguasa. Namun sekiranya mereka bergaul dan berbuat demikian, sesungguhnya mereka berlaku khianat kepada rasul serta hamba Allah, maka takut dan hindarilah mereka. (HR Dailami)," kata Aiman lagi.


Terdahulu, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Johor, Datuk Nur Jazlan Mohamed mendakwa bahawa menteri Kabinet daripada Pas gagal memikul tanggungjawab dengan baik. Kelemahan itu, katanya menyebabkan Perdana Menteri dilihat perlu menanggung pelbagai masalah negara.


Bagaimanapun, Tuan Ibrahim dalam reaksi balas berkata, prestasi menteri hanya layak dinilai oleh Perdana Menteri dan rakyat, bukan orang luar yang tidak ada kena mengena dan ada kepentingan peribadi.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page