top of page

MB Sanusi lebih baik bersara, tidak layak jadi pemimpinKetua Pengarah Pilihan Raya Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor tidak layak untuk terus menjadi Menteri Besar.

Ahli Majlis Pimpinan Parti Amanah Negara (Amanah), Muhammad Faiz Fadzil berkata titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah semalam bahawa isu berkaitan Muhammad Sanusi yang didakwa menghina institusi diraja masih belum selesai menunjukkan seriusnya perbuatan pemimpin Pas itu.


Tambahnya, sebagai seorang pemimpin, Sanusi gagal menunjukkan teladan supaya rakyat terus menjunjung dan menghormati institusi diraja yang menjadi tonggak kepada negara ini.


"Bagi saya Muhammad Sanusi tidak layak jadi Menteri Besar atau pemimpin politik dan eloklah beliau bersara kerana sebagai pemimpin, seharusnya seseorang individu itu perlu sentiasa seiring dengan Sultan mana-mana negeri sekali pun," katanya.


Sementara itu Faiz mendakwa, tindakan Muhammad Sanusi yang memperlekeh institusi diraja bukanlah pertama kali berlaku.


Sanusi katanya, pernah mengeluarkan kenyataan seakan mempertikai Yang di-Pertuan Agong berhubung penubuhan Kerajaan Perpaduan yang kononnya tidak dititahkan baginda dalam satu siri ceramahnya sebelum ini.


"Itu pun satu penghinaan kepada Agong kerana kita semua tahu bahawa Seri Paduka Baginda sendiri titahkan agar diwujudkan Kerajaan Persekutuan.


"Jadi apabila Muhammad Sanusi dakwa tak ada bukti Agong bertitah demikian, beliau sebenarnya telah menghina institusi diraja," katanya.


Justeru Faiz mengingatkan Sanusi agar tidak menyalahkan pihak lain kerana kononnya mempolitikkan hal tersebut sedangkan beliau sendiri sering membuat kenyataan-kenyataan melampau.


"Beliau sering ‘spin’ fakta terutamanya berkaitan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Kerajaan Perpaduan. Sekarang bukan rakyat yang ‘spin’ kerana istana yang keluarkan kenyataan bahawa perkara ini belum selesai.


"Pohon maaf bukan satu penyelesaian dan tindakan sedemikian tidak akan mendidik rakyat untuk mematuhi undang-undang.

"Di mahkamah nanti, beliau ada hak untuk mempertahankan dirinya tetapi jika siasatan menunjukkan terdapat prima facie, perlu ada pendakwaan dijalankan sebagai satu bentuk pengajaran terhadap beliau," tambahnya.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page