top of page

Malaysia mahu maju dengan konsep Madani, perkukuh nilai tamadun Asia
Malaysia salah sebuah negara yang ingin maju dalam kerangka nilai Asia.


Menurut Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim Malaysia akan menjadi negara maju sebagai mana China atau India, dan berteraskan konsep Madani.


Kerajaan Perpaduan yang beliau pimpin, katanya, akan mengunakan acuan sendiri membina masyarakat berperikemanusiaan, santun dan baik hati selaras dengan nilai ketamadunan Asia.


"Dalam pengertian ini, ia juga merupakan falsafah negara kami (Malaysia), berpaksikan enam nilai teras: kemampanan, kemakmuran, inovasi, rasa hormat, amanah dan belas ihsan," katanya.


Menurut Anwar lagi, terdapat tiga perkara yang perlu diberi tumpuan untuk mencapai pembangunan yang Madani atau bertamadun.


"Pertama, kita harus memberi tumpuan kepada nilai yang menyatukan kita sebagai keluarga manusia, bukan nilai yang memecahbelahkan.


"Etika, keikhlasan dan integriti dalam berurusan dengan rakan kongsi dalam situasi dua hala dan pelbagai hala harus diutamakan. Konsep akauntabiliti demokrasi harus diutamakan dan bukannya sekadar menyuarakan slogan atau istilah “demokrasi” yang telah digunakan sebagai cara untuk melindungi negara mengikut piawaian yang agak sewenang-wenangnya.


"Pada fikiran saya, "kebertanggungjawaban demokratik", mengharuskan pemimpin untuk bertanggungjawab kepada rakyat secara keseluruhannya: menyediakan taraf hidup yang lebih baik, ketelusan dalam proses membuat keputusan, dan pada asasnya amalan menyeluruh tadbir urus yang baik serta berkesan," katanya dalam ucapan di Boao Forum for Asia Annual Conference 2023 (BFA 2023), pagi tadi.


DS Anwar bergambar bersama pemimpin dunia

Kedua, tegas Anwar, walaupun persaingan adalah baik namun pada waktu tertentu dituntut kerjasama dan hal itu lebih baik.


Katanya, persaingan geopolitik dan geo-ekonomi boleh dielakkan di Asia. Walaupun persaingan geo-ekonomi pada masa lalu tertumpu kepada komoditi dan sumber, perlumbaan semasa katanya, adalah mengenai teknologi canggih seperti yang ditunjukkan sebagai contoh dalam persaingan dalam industri semikonduktor.


"Persaingan di hadapan dalam hal ini boleh mengambil giliran yang produktif atau merosakkan. Di satu pihak, kita perlu menyedari bahawa negara akan sentiasa berusaha untuk melindungi hak harta intelek mereka dan cuba untuk terus mendahului persaingan.


"Sebaliknya, kita perlu mewujudkan guardrail tertentu supaya persaingan tidak membawa kepada perpecahan dalam dunia teknologi, yang hanya akan meningkatkan kos dan menghalang kemajuan selanjutnya.


"Itulah sebabnya saya percaya bahawa persaingan teknologi harus menjadi salah satu perkara agenda utama untuk perbincangan di peringkat tertinggi dengan wacana mengenai keselamatan dan perkara ekonomi umum," katanya.


Beliau berpendapat, perkara ketiga yang perlu diberikan perhatian ialah didalam ketidaktentuan hubungan antara negara, konflik geopolitik dan persaingan ekonomi, seharusnya jangan dilupakan rakyat biasa dengan beban hidup mencari rezeki dalam suasana yang terus tidak membantu mereka berkehidupan lebih baik.


Antara pelabur dan tokoh politik yang menyetai BOAO

"Bagi majoriti penduduk dunia, gaji kekal sebagai bentuk pendapatan utama.


"Walau bagaimanapun, menurut Laporan Upah Global ILO 2022-2023, gaji dan kuasa beli isi rumah telah "merosot dengan ketara" disebabkan oleh Covid-19 dan inflasi global.


"Dengan ketiadaan tindak balas dasar yang mencukupi, masa depan yang terdekat akan menyaksikan kejatuhan mendadak dalam pendapatan benar, peningkatan dalam ketidaksamaan yang boleh mencetuskan lagi keresahan sosial.


"Selain itu, Asia kini menyaksikan pecutan terpantas penduduk yang semakin tua dan menjelang 2050, satu daripada empat orang di Asia akan berumur 60 tahun ke atas. Ini akan memberi implikasi besar kepada pembangunan ekonomi dan akan menimbulkan cabaran besar dalam bidang geostrategik juga," katanya lagi.


Justeru itu, Anwar menyeru semua pihak agar bekerja rapat dalam semangat kerjasama dan perpaduan, berusaha ke arah mengurangkan ketidaksamaan, menggalakkan keadilan sosial dan meningkatkan taraf hidup untuk semua.
0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page