top of page

MAFS ke arah pendigitalan, pastikan keterjaminan bekalan sayur
Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS), Datuk Seri Mohamad Sabu mengambil maklum masalah kekurangan bekalan sayur yang berlaku di pasaran ketika ini.


Melalui satu kenyataan Mohamad berkata, pihak kementerian bercadangan untuk mewujudkan sistem data raya (big data) untuk mendapatkan maklumat dalam masa sebenar mengenai bekalan sayur-sayuran di negara ini.


Sistem berkenaan, menurutnya bertujuan memantau jenis sayuran yang sedang ditanam, jumlah pengeluaran, lokasi pengeluaran, jumlah import dan eksport, jumlah permintaan dan kos pengeluaran yang dapat membantu kementerian dan agensi berkaitan membuat persiapan awal menangani masalah kekurangan bekalan.


"Misalnya jika kita dah boleh unjur tiga bulan lagi bekalan timun akan berkurangan, maka kita dah boleh minta agensi untuk giatkan tanaman sayuran jenis itu mulai minggu ini.


"Saya yakin ramai anak muda di luar sana mampu menghasilkan sistem ini.


"Saya rasa kementerian tidak ada halangan untuk memberikan dana yang sewajarnya untuk mereka membangunkan sistem ini demi kebaikan semua," katanya dalam kenyataan.


Media sebelum ini melaporan berlaku kenaikan harga sayur-sayuran.


Presiden Persatuan Pemborong Sayur Kuala Lumpur, Wong Keng Fatt dan Presiden Persekutuan Persatuan Peladang Sayur Malaysia, Lim Ser Kwee yang dipetik laporan portal Malaysia baru-baru ini memberi gambaran situasi itu berpunca daripada kekurangan bekalan dalam pasaran.

Mengulas mengenai masalah kekurangan bekalan sayur-sayuran seperti kacang panjang, bendi dan terung di pasaran tempatan ketika ini, Mohamad berkata arahan telah dikeluarkan kepada Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) untuk segera menangani masalah tersebut.

0 comments

Recent Posts

See All

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page