top of page

Larang ahli politik ceramah di masjid, institusi agama perlu neutralLangkah beberapa negeri menguatkuasakan larangan untuk ahli politik mengadakan ceramah atau kuliah di masjid dan surau merupakan peringatan bahawa premis agama bukan platform yang boleh digunakan untuk kepentingan politik mana-mana kumpulan atau individu.


Menteri Komunikasi dan Digital, Ahmad Fahmi Fadzil berkata begitu ketika menghadiri sesi dialog awam di Radio Televisyen Malaysia (RTM) Johor.


Katanya, langkah itu juga dilihat mampu membantu meredakan suhu politik negara dan gejala ekstremis politik yang semakin meluas ketika ini.


"Arahan larangan yang dikenakan kepada ahli politik khususnya di kawasan masjid itu adalah satu usaha yang saya lihat dapat bantu redakan (suhu politik) dan KKD (Kementerian Komunikasi dan Digital) juga akan mainkan peranan untuk tingkatkan kesedaran peri pentingnya hormat undang-undang ini.


"Sebab kita ke masjid untuk beribadat bukan berpolitik, jadi politik tu biarlah di luar dan jangan salah gunakan mana-mana pentas dan ruang yang tidak sepatutnya," kata beliau.


Ketua Penerangan KEADILAN itu turut mengingatkan sebarang persepsi ketidakstabilan kerajaan hanya merugikan negara dan mengurangkan kepercayaan pelabur.


Beberapa negeri antaranya Terengganu, Kelantan dan Perak baru-baru ini mengumumkan larangan kepada mana-mana individu yang mempunyai keterlibatan di dalam politik untuk menyampaikan kuliah, ceramah dan pengajaran agama di masjid dan surau bagi menjaga kemuliaan institusi keagamaan daripada sebarang unsur politik.


Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang juga Pengerusi Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) pula pada Januari lalu menitahkan larangan penggunaan masjid dan surau di negeri ini untuk menyebar soal politik.


Sementara itu, Fahmi turut menjelaskan usaha meredakan suhu politik dan membendung gejala ekstremis politik merupakan asas penting dalam memastikan kestabilan politik dan Kerajaan Persekutuan tidak diganggu.


"Kestabilan politik dan kerajaan persekutuan itu penting dalam menarik keyakinan pelabur luar, contohnya pelaburan oleh AWS (Amazon Web Services) itu ternoktah kerana keyakinan mereka kepada kestabilan negara kita.


"Kalau nak dikatakan kenapa tak tandatangan sebelum ini, kerana ketika itu (kerajaan terdahulu) tak stabil tapi Alhamdulillah kestabillan itulah yang didambakan bukan hanya pelabur tapi rakyat… jadi sama-sama kita bangunkan negeri dan negara ini,” katanya.


Terdahulu Ahli Parlimen Lembah Pantai itu turut ditemubual stesen radio JOHORfm.


Ketika diminta mengulas kerosakan akibat banjir di negeri itu, beliau menjelaskan hampir 200 menara telekomunikasi terjejas namun telah diperbaiki.


"Ada sejumlah kecil yang masih ditenggelami air, saya telah minta Suruhanjaya Komunikasi Malaysia (SKMM) agar teliti sekiranya kawasan-kawasan menara kerap berlaku banjir, kita perlu tinggikan (menara).


"Dalam masa sama, saya minta Pusat Pemindahan Semantara (PPS) dipasangkan Wi-fi untuk memudahkan mangsa banjir," katanya dalam temuramah itu.

0 comments

Commentaires


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page