top of page

Kritik SKMM 'big brother': Hampir semua pengkritik anti-Anwar - SayutiKenyataan segelintir wartawan senior meminta agar Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) tidak menjadi 'big brother' dengan memanggil media yang menyiarkan isu sensitif tertentu dan memberi amaran agar tidak meneruskan siaran seumpamanya bukanlah perkara pelik.


Tokoh kewartawanan media alternatif, Mohd Sayuti Omar dalam satu tulisan berkata, nama nama besar yang mengeluarkan kenyataan itu terkenal sejak berdekad dekad lalu sebagai pengritik tegar Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Oleh itu, katanya, tidak menghairankan mereka menggunakan kedudukan sebagai 'orang lama' media untuk mengecam SKMM yang tidak sebulu dengan pemikiran politik mereka.


"Sekumpulan wartawan lama yang tidak senang dengan tindakan SKMM memantau berita palsu termasuk menyekat media tertentu yang menyiarakan laporan berbentuk fitnah dan provokasi (adalah) tidak memelikkan kerana mereka sudah lama tidak senang dan jelous dengan Anwar Ibrahim.


"Mereka ialah bekas pengerusi Media Prima, Johan Jaaffar; tokoh wartawan, A Kadir Jasin; pemilik Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd, Hussamuddin Yaacob; bekas pengurus besar Bernama, Azman Ujang; Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Institut Akhbar Malaysia (MPI), Chamil Wariya; bekas ketua pengarang Bernama, Yong Soo Heong dan Zakaria Wahab dan bekas pengarang yang kini penganalisis politik, G Manimaran.


"Mereka setengahnya ada kes tersendiri dengan Anwar dan merupakan anti Anwar sejak berdekad," kata Sayuti dalam tulisan terbaharu beliau di Facebooknya.


Sayuti yang bergiat dalam kewartawanan alternatif sejak 1990an dan pernah terkenal sebagai Ketua Pengarang tabloid Siasah pada era Reformasi menganggap kritikan wartawan senior media arus perdana tersebut sebagai meluahkan alergi mereka terhadap arus baharu yang cuba dibawa oleh Kerajaan Perpaduan dalam bidang kewartawanan.


Katanya, nama nama besar tersebut juga ada yang masih mempunyai hubungan rapat dengan para oligarki yang mencatur politik dan ekonomi negara sejak 4 dekad lalu.


Tegas Sayuti, golongan tersebut tentu sekali tidak begitu mempedulikan keharmonian kaum apabila berita berita yang disiarkan media dibela mereka sengaja membangkitkan arus politik perkauman atau agama sempit yang didukung sesetengah musuh politik PM.


"Dalam masa sama juga ada yang menjadi haiwan peliharaan tokoh tokoh tertentu yang berseteru dengan Perdana Menteri ke 10


"Jadi kalau mereka mengkritik SKMM, adalah tidak aneh kerana kritikan dan protes itu sebenarnya dituju kepada Anwar. Bagi mereka tidak ada yang rasional (berhubung) tindakan SKMM kalau ia bersifat menjaga keharmonian Kerajaan Perpaduan," katanya lagi.


Sayuti merupakan wartawan media alternatif sebaris bekas Ketua Pengarang Harakah Ahmad Lutfi Othman, pengasas Malaysiakini Steven Gan, Ketua Pengarang Media Selangor Fathi Aris Omar dan beberapa wartawan senior lain yang menentang media arus perdana sebagai 'alat' kerajaan pada zamannya.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page