top of page

KKM perlu serap 23,000 pegawai perubatan kontrak sebagai pekerja tetap

Dr Michael Teo memberikan beberapa sebab mengapa kerajaan Perikatan Nasional (PN) perlu segera menangani masalah status kontrak pegawai perubatan di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).


Naib Presiden KEADILAN itu berkata,sistem kesihatan hanya dapat berfungsi dengan pekerja kesihatan yang terlatih.


“Walaupun negara kita berjuang melawan Covid-19, lanjutan kontrak hingga akhir tahun 2022 untuk pegawai perubatan junior bukanlah penyelesaian yang mencukupi dalam memastikan reputasi dan kecemerlangan jangka panjang sektor perubatan negara.


“KKM mesti menyedari perkhidmatan penting semua pekerja kesihatan terutama ketika negara menghadapi beban besar terhadap perkhidmatan kesihatan yang disebabkan oleh wabak Covid-19.


Justeru, beliau mendesak kerajaan PN untuk menghapuskan sistem kontrak dan menyerap semua 23,000 pegawai perubatan kontrak ke sektor awam sebagai pekerja tetap untuk mengelakkan kehilangan bakat muda tempatan ke tangan negara lain.


“Ini adalah skandal negara apabila sistem kesihatan awam Malaysia menghadapi kekurangan doktor dan pakar bedah di pelbagai kepakaran dan profesional penjagaan kesihatan lain yang berkaitan, terdapat lulusan perubatan, farmasi, dan pergigian yang semakin banyak yang tidak dapat memperoleh jawatan tetap dalam sistem kesihatan awam kerana kekangan belanjawan.


“Saya mendesak kerajaan PN, terutama KKM untuk memastikan bahawa perencanaan tenaga kerja yang strategik dapat memenuhi keperluan perawatan kesihatan, kesihatan mental dan kesihatan masyarakat negara kita.


“Kerajaan juga harus fokus untuk mewujudkan lebih banyak peluang untuk pakar latihan dan penyelidikan perubatan.


“Tenaga kerja penjagaan kesihatan kita tetap menjadi asas masyarakat kita dan mereka mesti diberi perhatian dan pengiktirafan sewajarnya, bermula dengan tenaga kerja doktor junior kita dengan mencipta peluang pekerjaan yang berterusan dan latihan yang mampan,” katanya.0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page