top of page

Kerajaan luar tabii: 'Sanusi lupa kerajaan PN Kedah pintu belakang' - Dr TaufiqUngkapan Pengerusi Perikatan Nasional Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor yang menghina penubuhan Kerajaan Perpaduan di peringkat nasional sebagai luar tabii boleh dianggap seperti pepatah meludah ke langit dan terkena kepada Kerajaan Negeri Kedah yang beliau tadbir.


Menurut Ahli Parlimen Sungai Petani, Dr Taufiq Johari, sekurang kurangnya Kerajaan Perpaduan ditubuhkan dengan cara rundingan yang menjadi amalan di mana mana negara apabila tiada parti yang mendapat majoriti mudah dalam pilihan raya.


Sebaliknya kerajaan PN Kedah pula, katanya ditubuhkan secara 'pintu belakang'.


"Kenyataan Pengerusi Perikatan Nasional Kedah, Datuk Sanusi Md Nor yang mencerca Kerajaan Persekutuan sebagai kerajaan luar tabii telah mencemar kewibawaan beliau sebagai Menteri Besar Kedah.


"Beliau lupa bahawa beliau sendiri telah bertindak di luar tabii demokrasi, membelakangkan semangat Undang-undang Tubuh Negeri Kedah dan mengkhianati mandat rakyat dengan menubuhkan kerajaan Perikatan Nasional Kedah.


"Ibarat ayam berkokok, ekor bergelumang tahi, Sanusi harus sedar bahawa rakyat tidak akan sesekali melupakan kerajaan PN didirikan oleh ADUN-ADUN dan Ahli-ahli Parlimen yang bertindak di luar tabii demokrasi dengan mengkhianati mandat diberikan kepada mereka dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14)," katanya.


Tegas Ketua Angkatan Muda KEADILAN Kedah itu, Sanusi tiada asas moral untuk menyatakan PN lebih layak memerintah berbanding Kerajaan Perpaduan yang dibentuk kerana mereka berkempen dengan cara yang melanggar etika berpolitik, membangkitkan isu perkauman dan hasutan agama yang melampau.


Katanya, Sanusi wajar menarik balik tuduhan kerajaan luar tabii tersebut kerana telah menyingung kuasa PM dalam berunding dan membentuk kerajaan yang dibenarkan oleh Perlembagaan Persekutuan.


"Kerajaan Persekutuan dibentuk dengan perkenan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Agong. Cercaan "Kerajaan Luar Tabii" itu telah menyinggung kuasa melantik Perdana Menteri untuk menubuhkan Kerajaan Persekutuan sepertimana yang diperuntukkan oleh Perlembagaan Persekutuan kepada Ketua Utama Negara.


"Jadi hentikanlah politik cerca dan fitnah. Sekarang adalah masa untuk semua pihak mengutamakan kestabilan politik negara, memulihkan ekonomi tanah air dan mengembalikan keharmonian di dalam masyarakat," katanya lagi.


Sebelum ini, dalam kempen Pilihan Raya Kecil Padang Serai, calon PN Datuk Azman Nasrudin telah memperlekeh Kerajaan Perpaduan dengan perumpamaan sebagai 'kerajaan zina' yang menunjukkan betapa cemarnya akhlak pemimpin politik PN.0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page