top of page

'Kepimpinan Anwar masih relevan, Pejuang jangan campur hal dalaman PH'Isu era Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim kononnya telah berlalu sebagaimana ditimbulkan oleh Presiden Pejuang, Datuk Seri Mukhriz Mahathir tidak sepatutnya berbangkit kerana PH masih memberi sokongan padu kepada pemimpin berkarismatik itu.


Naib Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Malaysia, Jestin Raj Savarimuthu berkata, kenyataan Presiden Pejuang tersebut sebaliknya mencerminkan sikap hipokrit beliau setelah mendapat keuntungan berkerjasama sebagai parti komponen PH semasa Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 lalu.


"Persoalannya, mengapa perlu berkerjasama sebagai parti komponen jika Datuk Seri Anwar tidak lagi relevan dalam kalangan rakyat


"Saya juga ingin bertanya, bila pula Tun Dr Mahathir akan bersara dari dunia politik walaupun beliau sudah berumur lebih 96 tahun? Saya pasti Mukhriz akan ada jawapannya tersendiri.


"Untuk pengetahuan, ramai juga mempersoalkan tentang potensi kepimpinan Mukhriz Mahathir apabila beliau diturunkan daripada jawatan MB Kedah sebanyak dua kali. Jadi adakah ia bermaksud zaman Datuk Seri Mukhriz juga sudah berlalu dalam kalangan rakyat?" tanyanya.


Menurut Jestin lagi, parti Pejuang bukanlah komponen PH, justeru tiada keperluan untuk pimpinan parti itu risau tentang siapa calon Perdana Menteri jika PH membentuk kerajaan pada PRU-15. Hal itu, katanya, ditentukan dengan perbincangan kolektif antara majlis pimpinan pusat PH, bukan parti Pejuang ataupun Mukhriz Mahathir.


"Oleh yang demikian, saya minta bagi sesiapa yang ungkit tentang perkara ini biarlah bercakap dengan asasnya.


"Kita dapat lihat Datuk Seri Anwar turun padang di kawasan yang dilanda banjir kilat tempoh hari dan mendengar sendiri keluhan dari mangsa-mangsa banjir. Ini yang dikatakan pemimpin yang melihat sendiri masalah rakyat, bukan sekadar lambai dari kenderaan.


"AMK Malaysia tidak bersetuju dengan kenyataan yang bersifat hipokrit daripada Mukhriz Mahathir dan tetap akan berdiri teguh bersama Datuk Seri Anwar yang menjadi nakhoda perjuangan reformasi sejak dua dekad lalu," katanya lagi.


Tegas Jestin, Malaysia dan rakyatnya amat memerlukan seorang kepimpinan Anwar Ibrahim untuk keluar dari krisis ekonomi, pandemik Covid 19 dan bencana alam berterusan.


0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page