top of page

Kematian akibat Covid makin tinggi, lakukan ujian saringan besar-besaran seluruh negara


Kelemahan Malaysia dalam melakukan ujian saringan mengesan jangkitan Covid 19 secara besar-besaran amat membimbangkan.


Menurut Jawatankuasa Vaksinasi Covid 19 Pakatan Harapan (PH), kelengahan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam melaksanakan ujian itu boleh membawa kepada natijah yang buruk dalam perang melawan wabak maut.


Kata jawatankuasa itu, KKM dan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid19 (JKJAV) mesti mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk meningkatkan kadar ujian serta mempercepatkan kadar program vaksinasi memandangkan keadaan yang semakin kritikal dan bagi memastikan pelan hala tuju keluar yang berkesan selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tamat.


"Berdasarkan statistik terbaharu, terdapat penurunan mendadak dalam ujian saringan di seluruh negara pada Hari Raya pertama iaitu daripada 87,458 sehari sebelumnya kepada 83,974 orang yang disaring pada Hari Pertama (13/5), dan penurunan kepada 56,440 orang pada Hari Raya kedua (14/5) dan 47,480 pada Hari Raya ketiga (15/5).


"Kadar positif pada Hari Pertama adalah 5.78% dan meningkat kepada 7.32% Hari Raya kedua dan 8.72% pada Hari Ketiga melepasi batas cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), iaitu pada kadar 5%.


"Secara purata, kadar positif Malaysia dari 10 Mei 2021 hingga 15 Mei 2021 adalah 6.83% yang lebih tinggi daripada cadangan WHO. Kadar ini jelas menunjukkan kita tidak melakukan ujian saringan yang mencukupi, yang juga menyiratkan jumlah kes harian mungkin tidak jelas menggambarkan jumlah penyakit sebenar di negara kita," kata mereka dalam kenyataan hari ini.


Menurut jawatankuasa itu lagi, kekurangan ujian saringan juga menyebabkan tindakan pantas mengekang merebaknya penyebaran Covid 19 gagal dilakukan.


Kesan buruknya, kata mereka, unit rawatan intensif (ICU) Covid-19 berkapasiti hampir atau penuh di seluruh Lembah Klang, Kelantan, Sarawak, Johor dan Pulau Pinang yang menyumbang kepada jumlah kematian agak tinggi sejak beberapa hari lalu.


"Hanya dengan meningkatkan kadar saringan dan pengesahan kontak rapat secara ketara barulah kita akan mengenal pasti berapa orang yang berjangkit dan dapat menyebarkan virus, dan kemudian mengambil langkah tertentu untuk mengasingkan mereka dalam usaha mencegah risiko menyebarkannya lebih jauh.


"Pelaksanaan ini penting terutamanya dengan 89% kes Covid-19 dilaporkan 9 April hingga 8 Mei lalu adalah sporadik. Iaitu hampir sembilan daripada 10 kes Covid-19 di Malaysia pada bulan lalu tidak berkaitan, yang bermaksud virus itu ada di mana-mana sahaja dalam komuniti dan satu-satunya cara untuk mengesannya adalah dari saringan secara besar-besaran, pengesanan kontak cepat dan pengasingan (kuarantin)


"Ujian saringan secara besar-besaran membolehkan individu yang dijangkiti Covid19 didiagnosis lebih awal, diasingkan dan dirawat lebih awal untuk mencegah kes dan kematian. Semakin lambat kita melakukan ujian saringan dan mengeluarkan status positif, semakin tinggi kemungkinan mereka yang dibawa masuk menghadapi simptom dan komplikasi yang lebih teruk sehingga meningkatkan risiko kematian," kata mereka.


Justeru, jawatankuasa itu menyeru agar kerajaan Perikatan Nasional segera melakukan penyaringan masyarakat secara besar-besaran dalam daerah berisiko tinggi menggunakan kaedah RTK Antigen untuk penyaringan cepat dan melaksanakan penelusuran kontak automatik, pengasingan cepat dan memberikan semua dukungan yang diperlukan (FTTIS).


"Pihak kerajaan harus mengadakan program saringan secara besar-besaran untuk membolehkan pengesanan awal dan perawatan kes


"Selain itu, yang membimbangkan adalah kadar penurunan vaksinasi secara drastik selama musim perayaan. Setelah perayaan Hari Raya selesai, negara harus terus berupaya untuk meningkatkan usaha vaksinasi untuk memastikan kita tidak menyediakan persekitaran yang kondusif menyebabkan virus Covid dapat bermutasi lebih jauh dan berganda


"Sekiranya kita tidak dapat mengatasi masalah ini dengan tepat, kita mungkin hanya boleh bergantung pada strategi PKP yang bukan sahaja tidak menyelesaikan masalah tetapi mempunyai beban yang besar terhadap ekonomi dan kehidupan rakyat," kata mereka lagi.


Kenyataan bersama itu dikeluarkan oleh Pengerusi Vaksinasi Covid 19 PH, Dr Dzulkefly Ahmad, Dr Lee Boon Chye (Gopeng), Dr Kelvin Yii (Bandar Kuching), Dr Mohd Hatta Ramli (Lumut), Sim Tze Tzin (Bayan Baru), Dr Ong Kian Ming (Bangi), Dr Siti Mariah Mahmud (Exco Kesihatan Selangor), Dr Norlela Ariffin (Exco Kesihatan Pulau Pinang) dan Veerapan Supramaniam (Exco Kesihatan Negeri Sembilan).0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page