top of page

Wujudkan Selda seperti Felda di Semenanjung - KEADILAN Sarawak


KEADILAN Sarawak merancang untuk melakukan reformasi tanah adat sebagai manifesto utamanya dalam pilihan raya negeri akan datang.


Setiausaha Majlis Pimpinan Negeri (MPN) KEADILAN Sarawak, Joshua Jabeng berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan calon dan pasukan kempennya dalam mengetengahkan beberapa isu penting semasa berkempen, terutama isu Hak Adat Anak Negeri (NCR) yang masih menjadi perjuangan di kalangan penduduk asal di negeri itu.


"Perselisihan antara pemilik tanah NCR dan pemilik tanah tetap telah berlangsung selama bertahun-tahun. Walaupun lebih dari 400 kes kini telah dihadapkan di mahkamah, tidak ada satu pun yang mencapai satu keputusan yang boleh diterima.


"Juga penting untuk diperhatikan bahawa tidak ada satu inci tanah NCR telah dikembalikan kepada pemilik asal," katanya.


Justeru, Joshua yakin hanya dengan reformasi tanah adat akan membentuk masa depan yang positif bagi penduduk asal, dengan memberi tumpuan kepada pembangunan pertanian komersial di kawasan yang luas di kawasan luar bandar, yang dihuni oleh majoriti penduduk asal.


Beliau mengatakan konsep di sebalik ‘reformasi agraria’ itu disebut sebagai ‘Lembaga Pembangunan Tanah Ekonomi Sarawak (Selda), yang digambarkannya ​​seperti Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) ’.


"Felda bermula pada tahun 1957 dengan 600 isi rumah tanpa tanah yang terdiri daripada 400 keluarga Melayu, 160 Cina dan 50 orang India. Setiap isi rumah diberi 10 ekar untuk dikembangkan untuk pertanian komersial.


“Konsep ini telah terbukti menjadi salah satu rancangan pembangunan pertanian paling berjaya yang pernah ada.


"Hari ini, Felda meliputi lebih dari dua juta ekar tanah, yang melibatkan 112,000 isi rumah peneroka, semuanya telah menjadi pemilik tanah, dan banyak yang telah menjadi usahawan dan pemilik perniagaan yang berjaya.


"Sekiranya KEADILAN menjadi yang terdahulu untuk memimpin kerajaan negeri, kita akan menggunakan dan melaksanakan modul Felda, bermula dengan 200,000 ekar tanah yang melibatkan 20,000 isi rumah.


"Ini akan menjadi pelan 15 tahun untuk pengembangan pertanian komersial kerana iklim Sarawak memungkinkan penanaman dan penuaian sepanjang tahun," katanya.


Pada masa sama, Joshua juga menganggap Selda merupakan satu visi pembasmian kemiskinan secara total, meningkatkan taraf hidup rakyat, transformasi luar bandar Sarawak, pusat komersial terdesentralisasi, menghidupkan industri cottage, program penghutanan semula hutan, eko-pelancongan, pengeluaran makanan dan juga eksport.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page