top of page

Kabinet lulus nama baharu Kementerian Peralihan Tenaga dan Transformasi AirKementerian Peralihan Tenaga dan Daya Guna Awam kini dikenali dengan nama rasmi Kementerian Peralihan Tenaga dan Transformasi Air (PETRA).


Nama kementerian itu diluluskan dalam mesyuarat Kabinet semalam setelah cadangan dikemukakan oleh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof yang juga Menteri Peralihan Tenaga dan Transformasi Air.


"Perubahan ini bagi menggambarkan peranan sebenar dan tanggungjawab kementerian berkaitan dengan usaha transformasi dalam bidang tenaga dan air negara.


"Tujuannya untuk memastikan bahawa aspirasi kerajaan melalui fungsi dan tugas kementerian ini, dapat difahami dengan lebih jelas oleh masyarakat umum melalui nama baharu tersebut," kata kementerian dalam kenyataan hari ini.


Kenyataan itu berkata pemilihan akronim PETRA ditentukan melalui pertandingan secara terbuka kepada warga kementerian dan jabatan serta agensi di bawahnya.


Jelasnya sebanyak 105 cadangan akronim telah diterima dan PETRA terpilih sebagai akronim kementerian baharu itu.


Akronim tersebut merujuk kepada pemilihan huruf-huruf terpilih yang dikaitkan dengan nama kementerian itu, katanya.


"Peralihan Tenaga dizahirkan secara simbolik pada tiga huruf pertama (PET) manakala Transformasi Air juga dizahirkan secara simbolik melalui tiga huruf terakhir akronim berkenaan (TRA).


"Sektor tenaga dan air yang merupakan komponen terpenting dalam kehidupan kita dan kesejahteraan rakyat akan digalas oleh kementerian ini," jelas kenyataan itu sambil menambah nama PETRA akan digunakan secara rasmi dalam semua urusan berkaitan kementerian.

0 comments

Comentarios


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page