top of page

Hentikan budaya persenda agama di sekolah - KPMKementerian Pendidikan (KPM) tidak akan berkompromi terhadap hal berkaitan pengurusan sekolah terutama yang boleh menggugat perpaduan kaum dan agama.


Pendirian itu dinyatakan KPM dalam satu kenyataan sebagai mengulas video sidang media yang tular di Facebook pada 8 Februari 2023 berkaitan dakwaan guru meminta murid menukar agama.

"KPM mendapatkan maklum balas awal daripada pihak Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JPWPKL) berhubung kenyataan video tular tersebut.


"Siasatan awal dijalankan segera bagi mendapatkan kesahihan maklumat," katanya.


Tambah kenyataan itu lagi, pihak kementerian memandang serius kepada isu yang dilaporkan. Mereka turut menegaskan hal agama dan kaum tidak boleh dijadikan persendaan.


Justeru tegas mereka, tindakan sewajarnya akan diambil terhadap mana-mana pihak yang didapati melakukan persendaan tersebut.


"Pada masa yang sama, KPM juga akan memberi kerjasama sepenuhnya kepada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) sekiranya terdapat laporan polis dibuat mengenai isu tersebut," tambah kenyataan tersebut.


Pada Rabu sebuah portal berita melaporkan, seorang guru didakwa menggalakkan seorang pelajar Tingkatan Tiga di sebuah sekolah di Kuala Lumpur untuk memeluk Islam.


Galakan itu dibuat dengan dakwaan ia akan meningkatkan peluangnya untuk menjadi pemain bola sepak kebangsaan.


Ibu bapa pelajar berkenaan yang dipetik laporan Malaysiakini mendakwa tindakan guru tersebut bertentangan dengan Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan (yang menjamin kebebasan beragama) tambahan pula anak mereka masih di bawah umur.


Difahamkan mereka telah membuat laporan polis berhubung isu itu dan meminta agar Kementerian Pendidikan menyiasat guru terbabit.

0 comments

Hozzászólások


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page