top of page

GST tidak dilaksanakan selagi gaji rakyat masih rendah - RafiziOleh: Helmi Mohd Foad


Sebarang cadangan untuk mewujudkan kembali pelaksanaan Cukai Perkhidmatan dan Barangan (GST) perlu mengambil kira kedudukan pendapatan rakyat terbanyak.


Menteri Ekonomi Rafizi Ramli berkata kerajaan akan berusaha sedaya upaya untuk memastikan beban cukai tidak dialihkan kepada rakyat yang kurang berkemampuan.


Beliau menegaskan, prinsip itulah yang telah ditekankan pihaknya sekiranya ada usaha untuk melaksanakan semula GST yang diperkenalkan pada 2015 dan dimansuhkan pada 2018 oleh Kerajaan Pakatan Harapan.


"Kalau boleh kita kenakan dahulu cukai kepada golongan kaya seperti cukai barangan mewah, cukai modal, penjimatan dan subsidi bersasar, kita lakukan itu dahulu.


"Itu juga akan sumbangkan kepada kekuatan fiskal kita dalam masa sama kita tidak mahu politikkan, ini tidak boleh langsung.


"Sebab itu saya kata kita akan dipandu semua perkara, sampai sekarang GST tidak dilaksanakan kerana ada banyak kaedah yang boleh kita teroka untuk kukuhkan fiskal negara tanpa kita membebabkan rakyat," katanya dalam program Podcast Yang Bakar Menteri bersama Nazri Hamdan kelmarin.


Beliau ditanya mengenai pendirian kerajaan yang kini bersikap terbuka tentang GST berbanding menentangnya ketika menjadi pembangkang sebelum ini dan bilakah sistem percukaian itu mahu diperkenalkan semula.


Rafizi yang juga Timbalan Presiden KEADILAN berkata pihaknya bersikap terbuka tentang pelaksanaan GST jika pada satu ketika gaji rakyat sudah meningkat selain lebih ramai yang berada dalam sektor penggajian formal dan membayar cukai.


"Ketika itu kita sudah melepasi satu tahap ambang pendapatan dan kalau kita laksana GST ia tidak langgar prinsip ekuiti, maksudnya kesannya sama sama ada keluarga itu bayar melalui cukai pendapatan atau GST adalah sama, kita bersikap terbuka masa itu.


"Kita bukan anti GST, kita hendak laksana ikut panduan ini supaya ia bersesuaian dengan kedudukan ekonomi negara tanpa berlaku tidak adil kepada rakyat," katanya.


Rafizi menjelaskan semasa GST ditimbulkan sekitar tahun 2013, subsidi minyak yang perlu ditanggung oleh kerajaan antara RM5 bilion hingga RM8 bilion setahun dan dalam masa sama ada masalah tatatakelola.


"Kita tahu amalannya apabila kerajaan laksana GST ia akan bermula pada kadar tertentu dan tidak ada turun, mesti naik.., tidak ada negara di dunia yang turunkan kadar GST, sebab itu mula dari bawah 10 peratus," katanya.


Namun katanya memandangkan paras gaji pekerja di negara ini masih rendah, kerajaan tidak ada mekanisme untuk mengenakan GST dan turunkan cukai pendapatan yang memberikan manfaat kepada keluarga yang memang pendapatan mereka rendah dan tidak membayar cukai.


"Dalam suasana kedudukan fiskal negara tidak dibebankan subsidi macam sekarang, dalam keadaan kita berdepan masalah tatakelola 1MDB dan dengan berlatar belakang oleh kerana tahap gaji negara bila kita laksana GST, kita pindahkan cukai kepada keluarga tidak bayar cukai, ada perkara lain yang boleh dibuat untuk kita kukuhkan pendapatan," katanya.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page