top of page

Darurat bukti PN gagal, Muhyiddin sila letak jawatanPengisytiharan proklamasi darurat membuktikan bahawa pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional (PN) telah gagal dalam menguruskan negara bagi menangani penularan Covid-19.


Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Akmal Nasir berkata segala-galanya bermula dari langkah rampasan kuasa yang dilakukan oleh PN sehingga mencetuskan Pilihan Raya Negeri Sabah.


"Malah, tidak ada permohonan maaf yang dilakukan oleh kerajaan PN sehinggakan seluruh rakyat Malaysia terkesan disebabkan kerakusan orang politik," katanya.


Pada masa sama, Akmal menganggap prestasi kerajaan PN yang disertai Barisan Nasional (BN) sebagai salah satu komponennya kelihatan lebih buruk berbanding kerajaan yang dipimpin oleh Pakatan Harapan (PH).


"Ternyata, pentadbiran yang menggambarkan kerajaan 90% Melayu Islam tidak berupaya memerintah negara dengan baik meskipun mempunyai jumlah menteri dan timbalan menteri yang paling banyak dalam sejarah pentadbiran negara (31 menteri, 38 timbalan menteri).


"Kerajaan persekutuan seolah-olah tidak mempunyai hala tuju yang jelas ke mana Malaysia ini ingin dibawa. Agenda ekonomi negara pula pincang.


"Urus tadbir negara yang tidak telus ditambah pula dengan kemelut politik yang semakin meruncing antara PN-BN. Kesemua ini telah menyebabkan satu demi satu pelabur mula meninggalkan negara beralih ke pasaran Indonesia," katanya.


Justeru, Akmal berkata satu-satunya langkah terbaik adalah Muhyiddin meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.


"Jalan keluar terbaik yang perlu dilakukan oleh Tan Sri Muhyiddin ialah meletak jawatan bagi membolehkan hanya mereka yang benar-bernar berkebolehan memimpin negara di landasan yang sebenar.


"Ekonomi perlu dipacu dan kepimpinan negara harus dipulihkan dengan kadar segera," katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page