top of page

'DAPphobia punca PH kurang mendapat sokongan Melayu Melaka'Jingga 13 Pahang menganggap kekalahan dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka baru baru ini bukan disebabkan oleh kelamahan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim, sebaliknya naratif DAPphobia yang menjadi tunjang kempen BN dan PN sepanjang PRN berkenaan.


Menurut Koordinator Jingga13 Pahang, Ahmad Shahril Ismail, DAPphobia itu menyebabkan orang melayu Umno tidak sedikit pun berganjak untuk menerima PH, malah penyokong PH dalam kalangan orang Melayu pula berjaya dicuri oleh PN.


Sehubungan itu, katanya ADUN Bilut, Pahang yang mahukan Datuk Seri Anwar Ibrahim berundur kerana memikul tanggungjawab kekalahan seharusnya mengkaji punca sebenar orang Melayu tidak mengundi PH, adakah kerana faktor Anwar atau DAP.


"Selama ini sekiranya PH kalah puncanya kerana DAPphobia di kalangan orang Melayu yang ditiupkan sentimen oleh Umno BN dan sekarang ditambah pula Perikatan Nasional iaitu Bersatu dan Pas yang memang anti DAP, mereka membakar emosi orang Melayu dengan label anti Islam, anti Melayu, komunis, anti hudud, rasis dan sebagainya.


"Malah KEADILAN atau Amanah dituduh sebagai 'kuda tungganan DAP'. Sedarkah ADUN Bilut orang Melayu tidak undi PH kerana DAP bukannya kerana Anwar Ibrahim?


"Walaupun Melayu BN atau PN terpalit dengan isu rasuah, penyelewengan dan skandal yang menjijikkan, namun orang Melayu lebih sanggup memilih perasuah, penyangak dan penyamun asalkan jangan PH yang bersekongkol dengan DAP," katanya.


Tegas beliau DAP tidak berjaya memusnahkan naratif 'kalau undi PH Cina akan berkuasa' , 'Cina akan jadi Perdana Menteri, Ketua Menteri' atau bermacam-macam fitnah lainnya.


Menurut beliau, sekiranya orang Melayu kampung tidak lagi berada dalam minda terkepung itu, maka PH dengan mudah meraih undi mereka.


"Sejauh manakah ADUN Bilut telah mengambil inisiatif agar orang Melayu menolak propaganda yang dimainkan oleh BN dan PN yang mendakwa mereka adalah parti Melayu Islam?" tanyanya.


Tambah Shahril, DAP sewajarnya berusaha menghapuskan persepsi negatif yang dimainkan oleh BN dan PN ini. Namun sebaliknya, kata beliau, ada pula dalam kalangan pimpinan DAP sengaja meniupkan sentimen perkauman sehingga menjadi bahan dan bukti sikap anti Melayu dan anti Islam.


Oleh itu, ujarnya, pimpinan DAP Pusat wajar berhati-hati, mendidik dan mendisiplinkan kepimpinan mereka daripada mengeluarkan kenyataan yang berbaur perkauman.


"Jingga13 Pahang mendesak satu tindakan tegas harus diambil terhadap ADUN Bilut yang dilihat tidak menghiraukan notis 24jam dari KEADILAN serta enggan tarik balik kenyataan beliau.


"Tindakan ini bagi menjernihkan semula hubungan dalam PH Negeri Pahang dan Pusat yang agak tegang disebabkan isu ini


"Nasihat Jingga13 Pahang kepada ADUN DAP itu agar jangan sibuk menuding jari kepada orang lain. Kejayaan dan kekalahan PH harus dikaji dan diperbaiki. Bukannya sibuk mencari salah orang. PH bukan individu tetapi muafakat yang kolektif antara kepimpinan PH dan ahli-ahlinya," kata beliau lagi.


0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page