top of page

COP28: Malaysia alu-alukan penubuhan Dana Kerugian dan KerosakanMalaysia mengalu-alukan penubuhan Dana Kerugian dan Kerosakan yang ditubuhkan semasa Persidangan ke-28 Pihak-Pihak (COP28) kepada Konvensyen Rangka Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim (UNFCCC) di Dubai.


Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC), Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, pelancaran dana itu adalah pencapaian besar semasa persidangan itu yang diketuai Emiriah Arab Bersatu (UAE) selaku Presiden COP28.


Walau bagaimanapun menurut beliau, Malaysia menggesa ketelusan dalam tadbir urus dan mobilisasi dana dari hasil sumbangan beberapa negara maju itu.


"Adalah penting tadbir urus dan penggunaan dana itu telus, membolehkan negara membangun menangani isu kerugian dan kerosakan dengan berkesan.


"Selain itu, sumber dana itu boleh diramal dan mencukupi untuk memenuhi keperluan negara membangun yang terjejas dengan perubahan iklim," katanya dipetik selepas menyampaikan ucapan semasa perbahasan umum negara-negara G77 dan Sidang Kemuncak Pemimpin China mengenai Perubahan Iklim di COP28 .


Sementara itu semasa sidang kemuncak tersebut, Nik Nazmi menyatakan harapan Malaysia bahawa menjelang akhir COP28, keputusan muktamad mengenai pengambilan saham global akan menggariskan langkah segera untuk merapatkan jurang dalam melaksanakan sepenuhnya Perjanjian Paris.

Beliau berkata, negara COP28 juga harus memanfaatkan sepenuhnya proses pengambilan Saham Global untuk memacu tindakan iklim transformatif.


"Untuk mencapai matlamat ini, usaha kita perlu disokong oleh negara maju dengan menyediakan kaedah pelaksanaan yang diperlukan.

"Peruntukan sedia ada mengenai kaedah pelaksanaan seperti kewangan iklim, pembangunan dan pemindahan teknologi serta pembinaan kapasiti, tidak mencukupi bagi negara-negara membangun untuk menyesuaikan diri dengan kesan perubahan iklim dan meningkatkan daya tahan," tambahnya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page