ABIM kecam serangan Israel ke atas Masjid al Aqsa


Serangan pasukan keselamatan Israel ke atas Masjidil Aqsa di Palestin dikecam sekeras-kerasnya Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM).


Menurut Presiden ABIM, Muhammad Faisal Abdul Aziz, serangan tersebut yang mencederakan hampir 200 umat Islam Palestin yang sedang beriktikaf disifatkan sebagai menghina agama Islam di bulan Ramadan.


"ABIM menegaskan tindakan ini adalah perbuatan biadab kerana ia dilakukan ke atas umat Islam yang sedang beribadah sempena bulan Ramadan yang mulia, dan terang-terangan tidak menghadirkan sebarang ancaman keselamatan.


"Justeru kekejaman ini merupakan jenayah terhadap kemanusiaan kerana membabitkan masyarakat awam termasuk wanita serta kanak-kanak sepertimana dilaporkan media antarabangsa," katanya dalam satu kenyataan hari ini


Sehubungan itu, ABIM mahu masyarakat antarabangsa bersuara dan mengecam tindakan tidak berperikemanusiaan rejim Zionis berkenaan.


"Atas nama kebenaran dan keadilan, ABIM menggesa masyarakat dunia membuka mata serta menyatakan solidariti bersama rakyat Palestin yang secara berterusan menjadi mangsa kekejaman rejim yang melangkaui norma kemanusiaan sejagat.


"ABIM juga menuntut pemimpin-pemimpin dunia khususnya dalam kalangan negara Islam termasuk Malaysia membuktikan solidariti dengan mengenakan tekanan politik sehingga kekejaman seperti ini dihentikan sama sekali," katanya lagi.


Konflik Israel - Palestin menjadi buruk sejak bulan lalu apabila kumpulan bersenjata Palestin menyerang Israel dengan roket dan dibalas serangan artileri serta jet-jet pejuang negara Yahudi itu.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
10,710
153
5778
Total
916,561
7019
784,949

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
491,381
8,692
392,980
Total
186,407,192
4,028,301
168,805,736

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER