top of page

Wanita KEADILAN Tidak Pernah Lupakan Sengsara Rakyat PalestinOleh: Noraini Nordin


"Hentikanlah perang. Nokhtahkan keganasan. Beri rakyat Palestin hak untuk mendirikan negara berdaulat.

Tidak cukupkan 75 tahun menyiksa mereka?

Wahai warga dunia jangan pinggirkan rakyat Palestin.

Mereka manusia yang telah dinafikan hak kemanusiaannya."


ULASAN: Bagaimana kami mahu membendung perasaan bimbang apabila bumi Palestin berdarah kembali. Semakin lama bertambah parah hingga luka-luka akibat perang tidak mampu dirawat lagi.


Langit Palestin sedang dihujani peluru, ribuan nyawa terkoban dan jutaan warganya telah kehilangan tempat tinggal. Apabila bumi Palestin dibasahi darah dan dibanjiri dengan air mata akibat siri-siri serangan Israel yang menggila Wanita KEADILAN bingkas bersolidariti bersama rakyat Palestin.


Walaupun pada Jumaat lalu kami dalam keterujaan menanti Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim membentangkan belanjawan 2024 di Parlimen Malaysia namun Wanita KEADILAN tidak pernah melupakan penderitaan rakyat Palestin.


Kami adalah antara ribuan yang turut menyertai Himpunan Solidariti Bersama Gaza yang diadakan selepas Solat Jumaat di perkarangan Masjid Negara, Kuala Lumpur pada 13 Oktober 2023 lalu.


Solidariti yang lahir daripada hati bukan untuk meraih populariti atau misi politik.


Himpunan merentasi politik


Seperti kata Ketua Wanita KEADILAN Pusat YB Fadhlina Sidek - Himpunan Solidariti ini untuk rakyat Palestin YANG MERENTASI PARTI.


Hal ini kerana himpunan tersebut turut disertai oleh Pemuda Perpaduan yang terdiri daripada Angkatan Muda Keadilan (AMK), Pemuda UMNO, Pemuda Sosialis DAP serta Pemuda Amanah.


Ketua Wanita KEADILAN Pusat, Fadhlina Sidek turun ke Masjid Negara menyertai demonstrasi

Kegusaran jiwa tidak mampu dilindungi lagi apabila mengenangkan nasib rakyat Palestin dan pastinya paling terkesan adalah wanita dan kanak kanak akibat bencana kemanusiaan yang bagai tiada nokhtahnya.


Selama 75 tahun perang yang sengsara. Tiada lagi perkataan yang mampu menggambarkan betapa pedih dan deritanya akibat perang.


Jutaan nyawa rakyat Palestin bagai tiada nilainya. Harta benda dan kehidupan musnah. Nyawa bagai di hujung tanduk.

Belum sempat mereka bangkit menganyam impian untuk membina kehidupan, segalanya musnah di hujung bom-bom Israel yang berjatuhan.


Perang mangsakan wanita dan kanak kanak


Kami hanya menahan panas di himpunan sedangkan saudara kita di Palestin terbakar oleh ledakan bom sehingga ada jasad jasad yang hangus dimamah api.


Bukan semua insan dikurniakan hati yang lembut untuk meminggirkan keselesaan diri untuk bersesak-sesak dalam perhimpunan tersebut apatah lagi merelakan kulit mulus dibakar mentari di perkarangan Masjid Negara.


Namun sebagai tanda sokongan kepada perjuangan rakyat Palestin kami hadir dengan rela hati.


Penulis (Noraini) bersama Naib Ketua Wanita KEADILAN Pusat, Datin Faizah Ariffin

Bagi Wanita KEADILAN yang diterajui Fadhlina Sidek, keputusan untuk turut menyertai himpunan tersebut adalah kerana Wanita KEADILAN tidak mahu sekadar menjadi penyokong biasa sahaja dalam pergolakan yang menumpahkan darah serta air mata rakyat Palestin.


Apatah lagi, dalam perang yang sedang mengganas itu, yang ramai menjadi mangsa ialah kaum wanita yang terdiri daripada ibu-ibu, isteri dan anak perempuan yang tidak berdosa.


Terus bersuara meski warga dunia 'menutup mata'


Atas landasan tersebut dan ingin menzahirkan sokongan kepada perjuangan menuntut negara Palestin yang merdeka, maka Wanita KEADILAN kali ini memilih untuk tidak berdiam diri lagi.


Wanita KEADILAN telah menzahirkan solidariti tersebut secara terbuka dengan turut menyertai himpunan berkenaan.


Semoga langkah ini akan mampu membangkitkan kesedaran yang lebih tinggi di kalangan masyarakat tempatan dan dunia terhadap perjuangan rakyat Palestin.


Dengan sokongan yang turut ditunjukkan oleh kaum wanita, adalah diharapkan Himpunan Solidariti Bersama Gaza itu mampu memberi impak yang berbeza dalam menunjukkan sokongan kepada rakyat Palestin yang ditindas oleh rejim Israel sejak sekian lama.


Wanita KEADILAN akan terus bersuara supaya warga dunia tidak terus 'menutup mata' serta 'mentulikan telinga'.


Adalah sangat diharapkan kuasa kuasa besar dunia campurtangan untuk membantu memerdekakan negara Palestin.


_________________________________________________________________________________

Penulis merupakan Pengarah Komunikasi Wanita KEADILAN Pusat merangkap Pemangku Ketua Penerangan Wanita KEADILAN Pusat.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page