top of page

Belajar dari kekalahan PRN Melaka, buang masa salahkan Anwar


Ahli Parlimen Iskandar Puteri, Lim Kit Siang menyifatkan cubaan pihak tertentu yang meletakkan segala kesalahan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim di atas kekalahan Pakatan Harapan (PH) dalam Pilihan Raya Negeri Melaka adalah satu perbuatan yang sia-sia.


Beliau sebaliknya berkata, terdapat banyak pengajaran yang boleh diambil tanpa perlu menyalahkan mana-mana pemimpin PH, terutamanya kegagalan PH sendiri dalam mengekalkan sokongan pengundi daripada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).


"Pertamanya, perlu ada perubahan gaya pemikiran politik oleh semua pemimpin politik.


"Era hegemoni politik UMNO sepatutnya sudah tamat pada pilihan raya umum 9 Mei 2018 di mana Pakatan Harapan menumbangkan Barisan Nasional yang didominasi UMNO, tetapi PRN Melaka pada 20 November 2021 ini seakan-akan menunjukkan kedatangan semula hegemoni politik UMNO.


"Perkara ini tidaklah benar dan dapat dilihat daripada undi yang diraih daripada ketiga-tiga gabungan politik di mana Barisan Nasional meraih 38.39 peratus atau 122,741 undi, Pakatan Harapan dengan 35.65 peratus atau 113,968 undi, dan Perikatan Nasional dengan 24.47 peratus atau 78,220 undi.


"Penganalisa politik, Bridget Welsh, telah membongkarkan dua tafsiran PRN Melaka, pertamanya bahawa UMNO telah kembali ke era hegemoninya sebelum ini sedangkan perkara ini tidak tepat seperti yang dilihat daripada hanya 38.39% peratusan undian yang diraihnya walaupun perkara ini membawa kepada pertambahan lima kerusi, daripada 13 ke 18 kerusi; dan keduanya kononnya MCA dan MIC kini berjaya kembali ke arena politik selepas memenangi dua dan satu kerusi masing-masing, sedangkan MCA kehilangan sokongan di lapangan, daripada 10 peratus ke 8 peratus undian, manakala MIC mengekalkan kadar sokongannya pada 1% berbanding dengan Pilihan Raya Umum 14.


"Kita kini berada dalam situasi politik baharu di mana tidak ada parti politik yang boleh mempunyai hegemoni politik, tetapi pada masa yang sama, gaya fikir sebagai sebuah gabungan masih perlu dibangunkan memandangkan ramai yang masih menggunakan pemikiran hegemoni politik lama.


"Walaupun kerajaan Pakatan Harapan sepatutnya menjadi yang pertama untuk menerokai gaya fikir politik gabungan di Malaysia, ia telah gagal untuk berbuat demikian lalu terperangkap dalam acuan politik hegemoni yang diamalkan Barisan Nasional selama setengah abad yang lepas," katanya.


Jelasnya lagi, seorang Perdana Menteri PH sepatutnya bertugas dengan cara berbeza dengan berbanding dengan seorang Perdana Menteri BN yang didominasi UMNO, tetapi pemikiran ini berterusan dalam 22 bulan kerajaan PH mentadbir daripada Mei 2018 sehingga Februari 2020.


"Dalam satu gabungan dengan hegemoni sesebuah parti, Perdana Menteri membuat keputusan mengikut tahap penerimaan parti komponen yang lain.


"Dalam satu gabungan yang saksama pula, Perdana Menteri perlulah berunding dan mencapai persetujuan parti komponen yang lain mengenai pelantikan Menteri, pengagihan Kementerian, dan dasar-dasar yang akan dilaksanakan.


"Pengakuan Muhyiddin Yassin semasa kempen PRN Melaka menunjukkan dalam acuan “hegemoni” kerajaan gabungan ini, ada kemungkinan untuk parti komponen untuk bergerak dengan cara yang menyimpang daripada matlamat bersama gabungan tersebut, seperti penangkapan dan penahanan wakil rakyat parti komponen atas tuduhan dibuat-buat berkenaan dengan aktiviti keganasan Tamil Tigers di Sri Lanka.


"Pemikiran politik gabungan ini hanya boleh dicapai di bawah PH dan bukanlah BN yang berteraskan hegemoni sesebuah parti," katanya.


Pada masa sama, katanya, PH juga perlu mengguna pakai peraturan untuk persetujuan sebulat suara dalam Majlis Presidennya.


"Perkara seperti ini akan mengelakkan PH daripada membuat kesilapan seperti menerima “katak politik” yang telah ditolak bulat-bulat dalam PRN Melaka.


"PH tidak boleh hilang kedudukan moral, integriti, khidmat demi rakyat dan bukannya diri sendiri dan juga pada masa yang sama perlulah melihat diri kita semua pertamanya sebagai rakyat Malaysia dalam masyarakat yang berbilang kaum, bahasa, agama, dan budaya," katanya.

0 comments

تعليقات


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page