top of page

PRU-15 awal 2022?


Ahli Parlimen Subang, Wong Chen menjangkakan bahawa Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) sesuai diadakan pada awal 2022.


Ini selepas beliau mendedahkan bahawa persiapan bagi menghadapi pilihan raya sudah pun dimulakan oleh KEADILAN Cabang sejak dua bulan lalu.


"Kami telah diberitahu untuk membuat persiapan pilihan raya di peringkat cabang. Saya secara peribadi tidak menyangka pilihan raya akan berlaku dalam masa terdekat. Tetapi persiapan untuk pilihan raya mesti diteruskan. Pejabat saya sebenarnya sudah mula melihat dasar dan data sekitar dua bulan yang lalu.


"Usaha untuk mengadakan pilihan raya umum awal oleh perdana menteri harus menjadi perkara kedua selepas keselamatan dan kesihatan awam. Keutamaan harus diberikan kepada keselamatan pengundi, kerana tarikh pilihan raya paling awal mungkin adalah Q1 2022. Apa-apa yang lebih awal daripada itu akan menjadi risiko kesihatan awam kepada semua orang," katanya.


Pada masa sama, Wong Chen terus-terusan mengkritik pemerintahan Perikatan Nasional (PN) yang bersifat autoritarianisme.


"Politik seharusnya idealis dan bermoral tetapi apa yang dipraktikkan ialah strategi media sosial, menunjuk-nunjuk dan tikam belakang. Apa yang berlaku dengan pendirian, konsistensi dan integriti? Ujian sebenar asas moral anda sebagai ahli politik adalah setelah berkuasa dan kemudian orang dapat menilai anda sama ada anda melaksanakan pembaharuan yang anda janjikan kepada rakyat. Atau adakah anda meluangkan masa untuk memperkayakan diri sendiri dan / atau parti politik anda dari kedudukan berkuasa?


"Janganlah kita menganiaya diri sendiri, setelah 22 bulan, tidak ada lagi yang memegang moral yang tinggi. Kita mempunyai campuran orang baik dan buruk dari semua pihak.


"Kumpulan mahkamah dan istana pasir berada di kedua-dua belah pihak. Mereka yang bercakap awal dengan amaran, seperti Rafizi Ramli dan saya sendiri difitnah. Sekarang saya mempunyai dasar sederhana untuk tidak membuang masa mendengar pendakwah yang percaya bahawa mereka masih berpegang teguh pada moral.


"Persoalan politik yang mendesak di hadapan kita adalah adakah kita dapat mencari cukup banyak ahli Parlimen untuk berjuang menghentikan autoritarianisme yang nyata ini. Atas nama Covid-19, mereka yang berkuasa telah menggantung Parlimen, meluluskan undang-undang berita palsu dengan keputusan, mengejar projek-projek mega tanpa pengawasan dan menggerakkan agensi kerajaan untuk menekan anggota Parlimen untuk melompat.


"Kita dipimpin oleh orang-orang yang telah mengkhianati parti dan gabungan mereka sendiri. Jika mereka dapat mengkhianati sekutu politik mereka sendiri dan suara mereka, adakah anda fikir mereka mempunyai kepentingan terbaik rakyat?" katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page