top of page

PKP tidak lagi berkesan, KKM perlu tambah kakitangan kekang gelombang ke-4


Bekas timbalan menteri kesihatan, Dr Lee Boon Chye menyifatkan jika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan sekali lagi, ia tidak akan berkesan untuk mengekang penularan wabak Covid-19.


Sebaliknya, beliau mengenal pasti apa yang menjadi punca kepada peningkatan kes Covid-19 atau digelarkan sebagai gelombang keempat.


"Lihat pada April 2021, jumlah kes yang dijangkiti meningkat dari 345,500 pada 1/4/2021 menjadi 367,977 pada 15/4/2021 iaitu sebanyak 22,523 kes dalam jangka masa 15 hari.


"MKN dan KKM mesti mengkaji semula punca kegagalan. Di sisi umum, terdapat kelalaian dalam mematuhi SOP, terdapat juga kekeliruan dengan SOP kerana perubahan SOP yang kerap berlaku. Terdapat juga double standard dalam pelaksanaan SOP. Ada juga tahap kepuasan kerana ketersediaan vaksin (fenomena ini digelar sebagai Peltzman Effect).


"Di pihak kerajaan, KKM telah gagal meningkatkan kapasiti pengesanan kontak rapat. Kerajaan terutamanya Kementerian Pendidikan gagal menyesuaikan diri dengan pandemik ketika sekolah dibuka semula. Jabatan dan kementerian kerajaan bekerja secara silo. Beban kawalan pandemik ditanggung oleh KKM, dan KKM sudah parah akibat kekurangan sumber tenaga," katanya.


Justeru, Dr Lee mencadangkan beberapa langkah untuk menghadapi gelombang keempat ketika ini.


"Kegiatan / kawasan berisiko tinggi harus diteliti sama ada ia mematuhi SOP. Ini termasuk karaoke, bar, kenduri dan restoran berhawa dingin. Harus juga memantau asrama pekerja asing.


"Tingkatkan keupayaan untuk mengesan kontak rapat. Setiap kes baru mesti dikenal pasti, diuji dan diasingkan dalam masa 48 jam. Ini hanya dapat dilakukan dengan tambahan 10,000 kakitangan di KKM dan menggunakan pendekatan seluruh negara iaitu dengan bantuan pemimpin masyarakat.


"Kegiatan yang melibatkan pengumpulan orang ramai mesti dilarang. Contohnya tidak lebih daripada 50 orang dalam satu masa.


"KKM mesti mendedahkan data yang lebih spesifik mengenai kehadiran penyebaran aktif di kawasan seperti taman, flat, pusat membeli-belah, kilang dan lain-lain supaya rakyat dapat mengambil pendekatan untuk mengelakkan kawasan tersebut. Kawasan dengan penyebaran virus yang luas mesti dikenakan PKPD.


"Perjalanan antara negeri mesti dihentikan sehingga jumlah kes baru menurun, dengan syarat KKM telah mempunyai keupayaan untuk mengesan kontak rapat tanpa mengira di mana kontak itu berada," katanya.


Bagaimanapun, Dr Lee tidak bersetuju jika kerajaan mahu melaksanakan PKP sekali lagi, kerana ia akan memberi kesan kepada ekonomi negara.


"KKM harus merancang PKPD yang lebih disasarkan di kawasan yang transmisi aktif. Tempoh PKPD harus terhad untuk tidak lebih dari 2 minggu. Had 2 minggu ini dapat dicapai jika saringan secara meluas terhadap penduduk yang terjejas dapat dilakukan pada Hari 1 dan Hari 7 PKPD.


"Semua individu yang disahkan negatif boleh dibenarkan bergerak bebas setelah 2 ujian negatif. Sebilangan besar perniagaan dapat bertahan selama 2 minggu PKPD tetapi tidak jika PKP dilaksanakan sekali lagi.


"KKM mesti menggunakan data untuk memutuskan PKPD," katanya.


Pada masa sama, Dr Lee menganggap gelombang keempat ini membuktikan pengisytiharan darurat yang dilakukan kerajaan sebelum ini bukanlah untuk mengekang penularan Covid-19.


"Sudah jelas sekarang bahawa pengisytiharan darurat bukan untuk Covid-19. Ini adalah kerana alasan politik, untuk mengelakkan kejatuhan kerajaan PN minoriti Perikatan Nasional (PN).


"Kita berjaya melalui PKP pertama pada 18/3/2020 tanpa menyatakan darurat.


"Apa yang diaktifkan oleh keadaan darurat setakat ini hanyalah peraturan untuk meningkatkan kompaun untuk pelanggaran SOP. Flip-flop ordinan itu membuktikan bahawa betapa pentingnya semak imbang di Parlimen.


"Sekarang hampir semua perniagaan dibenarkan dibuka, namun Parlimen tetap ditutup. Ini walaupun semua ahli Parlimen diberi vaksin, bukankah ini ironi," katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page