top of page

Pembangunan Seberang Perai perlu ambil kira penduduk kurang berkemampuan


ADUN Bukit Tengah, Gooi Hsiao Leung menggesa supaya rancangan menaik taraf Seberang Perai perlu mengambil kira semua pihak termasuk penduduk yang kurang berkemampuan.


Beliau mengalu-alukan keputusan kerajaan negeri untuk melanjutkan tarikh akhir untuk mendapatkan maklum balas orang ramai mengenai deraf rancangan tempatan Seberang Perai sehingga 9 Julai depan berikutan PKP penuh yang dilaksanakan.


Katanya, rancangan tempatan ini akan menjadi dokumen induk yang menetapkan kerangka rancangan pembangunan Seberang Perai untuk 10 tahun ke depan.


"Bukan tugas mudah untuk merangka rancangan tempatan, dan kami harus menghargai usaha yang dimasukkan dalam menyiapkan rancangan tempatan yang meliputi keluasan tanah 73.841 hektar, iaitu 2.5 kali lebih besar daripada seluruh ukuran pulau Pulau Pinang.


"Namun demikian, kerana rancangan tempatan ini meliputi kawasan yang begitu luas, kita harus berhati-hati dalam membangun koridor-koridor pembangunan berpusat, kita tidak mengabaikan keperluan penduduk yang kurang upaya dan tinggal di kawasan yang lebih miskin dan dipinggirkan.


"Rancangan ini mesti memenuhi dan menghasilkan faedah secara langsung untuk semua warganya," katanya.


Justeru, beliau memohon agar Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) memberikan perhatian khusus dalam rancangan tempatan, untuk memprioritaskan dan meningkatkan prasarana dan aset sivik kepada taman-taman dan kampung-kampung sedia ada yang berada di luar kawasan pusat koridor-koridor pembangunan yang diketengahkan dalam rancangan tempatan.


"Pelaburan intensif jangka panjang dalam pembinaan, penyelenggaraan dan peningkatan aset sivik di kawasan taman-taman perumahan sedia ada, seperti ruang terbuka, taman permainan, taman kejiranan kecil, trek joging, gelanggang bola keranjang dan sepak takraw, pusat komuniti dan dewan serbaguna awam di seluruh Seberang Perai adalah yang paling diperlukan dan akan sangat bermanfaat bagi warganya.


"Kerana aset ini paling banyak dan banyak digunakan oleh masyarakat di kawasan kejiranan mereka.


"Prasarana dan aset sivik sangat penting untuk meningkatkan kesejahteraan dan kualiti hidup warganya.


"Di sinilah mereka berinteraksi dan berhubung antara satu sama lain, menyelesaikan masalah, dan membina komuniti mereka, dengan kata lain infrastruktur sivik membolehkan masyarakat di peringkat akar umbi untuk terlibat dan mengambil bahagian dalam kehidupan awam," katanya.


Malangnya, Gooi menganggap aset sivik di kebanyakan kawasan kejiranan berada dalam keadaan lalai, tidak berfungsi dan memerlukan peningkatan dan penyelenggaraan jangka panjang.


"Terdapat juga kekurangan kemudahan awam yang serius seperti pusat komuniti dan dewan serbaguna untuk memenuhi ukuran penduduk Seberang Perai Tengah seperti yang diakui dalam rancangan tempatan.


"Terdapat juga perbezaan bagaimana infrastruktur dan aset sivik diagihkan antara taman perumahan kediaman dan kampung, yang memiliki akses yang jauh lebih sedikit kepada aset sivik tersebut.


"Ketidakseimbangan akses yang tidak setara kepada aset sivik ini perlu dipertimbangkan memandangkan terdapat lebih dari 288 kampung di Seberang Perai, di mana jumlah penduduknya, mewakili peratusan penduduk Seberang Perai yang cukup besar," katanya.


Pada masa sama, Gooi juga mahu MBSP fokus pada pembangunan dan peningkatan infrastruktur sivik dan aset di kampung dalam rancangan tempatan.


"Ia juga harus menangani ketidakseimbangan dan akses penduduk kampung yang tidak seimbang kepada kemudahan dan perkhidmatan awam seperti landskap dan perkhidmatan pengumpulan sampah dari pintu ke pintu, pencahayaan jalan yang mencukupi dan penyelenggaraan jalan.


"Saya juga mengusulkan agar MBSP mengembangkan satu rancangan perbaikan kampung induk untuk Seberang Perai, untuk meningkatkan keadaan fizikal kampung-kampung dan, khususnya, untuk menyelesaikan sistem perparitan dan pembentungan saluran air lemah yang sudah lama melanda kampung kita.


"Sementara projek pembangunan berimpak tinggi dan besar diperlukan untuk memacu pertumbuhan ekonomi dalam usaha kita untuk merealisasikan impian kita untuk menjadikan Seberang Perai sebagai bandar kelas dunia teratas, kita tidak boleh mengabaikan semua kawasan kejiranan dan kampung individu yang membentuk keseluruhan Seberang Perai yang secara kolektif mewakili identiti Seberang Perai dalam pengertian aspirasinya," katanya.

0 comments

Kommentare


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page