top of page

'Najib hapus subsidi, Najib jadi juara kembalikan subsidi?'Cadangan terbaharu bekas Perdana Menteri Malaysia Najib Razak mengenai subsidi mungkin dianggap serius oleh para penyokong BN namun hal itu melucukan bagi rakyat biasa yang melihat sendiri polisi pentadbiran Ahli Parlimen Pekan itu sejak 2009 sehingga dijatuhkan pada 2018.


Menurut Naib Presiden KEADILAN, Rafizi Ramli, kelentong Najib kali ini akan sangat sukar menaikkan imej beliau sebagai jaguh memperjuangkan subsidi dan tidak mustahil dirinya sendiri yang akan terbelit.


Bagi Rafizi, tindakan Najib yang mengurangkan subsidi secara bertahap ketika menjadi Menteri Kewangan pada era BN sudah cukup sebagai rekod beliau tidak memperjuangkan rakyat marhaen.


"Baru-baru ini Najib menulis untuk membentangkan formula kononnya untuk menyelamatkan rakyat dari inflasi.


"Formula itu mahu Mencukai Petronas dan syarikat-syarikat perladangan besar supaya kerajaan mendapat lebih dana bagi diagihkan kepada rakyat. Juga melaksanakan program penanaman makanan skala besar dan meningkatkan subsidi bahan makanan


"Sekilas pandang, jika tidak prihatin dengan fakta dan sejarah maka boleh juga terbelit dengan putaran Najib.


"Cadangan-cadangan itu masuk akal, malah telah disuarakan jauh lebih awal sebelum krisis kenaikan kos sara hidup meruncing seperti sekarang," kata Rafizi.


Bagaimanapun beliau mengingatkan rakyat bahawa ketika era pemerintahan Najib hal sebaliknya berlaku.


Malah dalam hansard Parlimen, kata Rafizi, terbukti beliau yang banyak berbahas mengenai subsidi untuk rakyat dan mempertahankan Petronas demi rakyat.


"Putar belit Najib ini mungkin ditelan hidup-hidup oleh pengikutnya tetapi majoriti rakyat masih ingat kebencian Najib terhadap subsidi.


"Sebaik menjadi Perdana Menteri antara dasar pertama yang dilaksanakan ialah memotong subsidi dengan sasaran menghapuskan terus subsidi," katanya.


Menurut Rafizi, seawal Oktober 2009 Najib telah memulakan polisi menaikkan harga petrol dan diesel banyak kali.


Katanya, semua itu telah memicu kenaikan harga barang namun Najib beralasan pemotongan subsidi bagi mengurangkan defisit negara.


"Sebab itu, tugas saya di Dewan Rakyat dahulu ialah bergaduh dengan Najib demi mengekalkan bantuan kepada rakyat dalam bentuk subsidi.


"Pada 31 Mac 2017, saya membidas Najib kerana ada tanda-tanda kerajaan BN ketika itu mengekalkan harga minyak lebih tinggi dari harga yang sepatutnya dan secara tidak langsung mengutip cukai dari rakyat


"Malah, setelah kalah dalam PRU14, Najib mencuba putar belit memberi alasan kenapa dia memansuhkan subsidi," katanya.


Walau bagaimanapun, tambah Rafizi, hal yang pelik berlaku apabila memasuki gerbang PRU 15, najb tiba tiba menjadi dewa penyelamat subsidi.


Tegas mantan Ahli Parlimen Pandan itu, formula-formula Najib untuk memperbaiki kehidupan rakyat tidak berguna kerana beliau telah terbukti selama sedekad menyumbang kepada kesusahan hidup rakyat.


"Dia mahu (dalam formula terbaharu) mencukai Petronas dengan lebih tinggi untuk rakyat, padahal dia mencipta sejarah sebagai Perdana Menteri yang paling banyak mengambil duit Petronas sepanjang tempoh berkuasa.


"Dia mahu mengusahakan pertanian dan penanaman makanan, padahal dia juga yang terus membuang dasar Tun Abdullah Badawi yang mahu memberi tumpuan kepada makanan. Najib gemarkan projek besar, tidak suka projek pertanian.


"Dia mahu syarikat perladangan dicukai lebih, padahal dia juga yang menggadai Felda dan FGV sehingga hampir muflis," kata Rafizi lagi.


Justeru, calon Timbalan Presiden KEADILAN itu berkata sinis, sekiranya Najib memasuki kuiz Roda Impian maka tentunya beliau yang paling kuat menjerit “wang besar, wang besar” sambil memekik #SayaPutarJib.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page