Muhyiddin hilang kredibiliti, wajar letak jawatan


Gesaan peletakan jawatan terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bukan sahaja dibuat oleh ahli politik pembangkang dan rakyat, malah menerima gesaan daripada Umno.


Ahli Majlis Tertinggi Umno, Puad Zarkashi berkata gesaan itu dibuat kerana Muhyiddin mahu melaksanakan perintah darurat tanpa persetujuan rakyat, malah tidak mendapat perkenan daripada Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja.


Bagi Puad, tindakan Muhyiddin itu adalah satu muslihat politik yang dipelopori oleh dua orang menteri kanannya iaitu Azmin Ali dan Hamzah Zainuddin yang kedua-duanya juga merupakan pemimpin Bersatu.


"PPBM sedang tuduh menuduh. Semua menuding jari ke arah Azmin dan Hamzah. Benarkah “ill advise” kepada Muhyiddin itu adalah mereka.


"Ada dua kesan besar apabila Agong menolak permohonan Muhyiddin. Pertama, Agong menyedari “langkah Muhyiddin” itu hanyalah muslihat politik bukan untuk memerangi Covid-19.


"Di para tiga kenyataan media Istana Negara, dinyatakan....”Al-Sultan Abdullah merasakan kerajaan sekarang telah berjaya menangani wabak ini dengan baik dan berkesan”.


"Kalau Agong yakin, kenapa perdana menteri tidak yakin. Apakah perdana menteri cuba membohongi Agong? Alhamdulillah, Agong dan Majlis Raja-Raja amat teliti dan bijaksana," katanya dipetik.


Puad juga berpandangan bahawa Muhyiddin sudah hilang kredibiliti sebagai perdana menteri apabila permohonannya sendiri tidak diterima oleh Agong.


"Ramai pakar perundangan mengatakan Agong harus mendengar nasihat Perdana Menteri seperti termaktub dalam Artikel 40 Perlembagaan Persekutuan.


"Tapi nampaknya nasihat Memanda Menteri tidak diterima. Maka di mana kredibiliti seorang Perdana Menteri.


"Syukur, Agong tidak dipengaruhi oleh game politik yang boleh mengheret negara ke kancah lebih parah. Kesejahteraan rakyat lebih utama.


"Sewajarnya Muhyiddin berundur," katanya lagi.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
10,710
153
5778
Total
916,561
7019
784,949

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
491,381
8,692
392,980
Total
186,407,192
4,028,301
168,805,736

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER