top of page

Mengapa kes Covid-19 tidak berkurangan walaupun ada PKP?


Dr Lee Boon Chye mendesak kerajaan untuk meningkatkan pengumpulan data untuk mengetahui mengapa PKP penuh tidak mengakibatkan pengurangan kes Covid-19 yang ketara.


Bekas timbalan menteri kesihatan itu berkata, dengan PKP hampir mencecah sebulan, jumlah jangkitan seharusnya sudah menurun secara drastik ketika ini.


Namun katanya, kekurangan data dan analisis menjadi sebab-sebab kegagalan PKP untuk membendung jangkitan Covid-19.


Katanya, ada keperluan untuk melihat secara berasingan data jangkitan di tempat kerja dengan jangkitan masyarakat untuk menentukan trend penyebaran jangkitan.


Beliau menyifatkan, jika tempat kerja kilang menyumbang sejumlah besar kes, kerajaan harus mempertimbangkan keseluruhan operasi kilang, termasuk pengangkutan pekerja dan keadaan di asrama pekerja.


"Bimbing pemilik kilang untuk memperbaiki keadaan asrama. Syarikat akan memerlukan lebih sedikit wang untuk memperbaiki asrama daripada menutup operasi," katanya.


Dr Lee berkata, jika kebanyakan jangkitan itu berasal dari masyarakat, kerajaan perlu menyenaraikan faktor yang menyebabkan penyebaran jangkitan.


"Orang mungkin keluar kerana kelaparan dan dijangkiti atau mungkin ada pelanggaran SOP.


"Sehingga kita mengetahui alasannya dan berusaha memperbaikinya, PKP yang lebih ketat tidak akan berjaya. Lebih banyak lockdown tidak akan menjatuhkan kes. Ia yang akan menjatuhkan ekonomi," katanya.


Justeru, katanya, pematuhan SOP perlu dipantau dari semasa ke semasa.


Katanya lagi, tidak adil untuk membenarkan operasi kilang-kilang besar yang mungkin menjadi penyumbang utama jumlah Covid-19 yang tinggi dan memaksa peniaga kecil menutup kedai mereka.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page