top of page

Kabinet BN-PN masih bersaiz gergasi, menteri dipertikaikan kualiti


Kabinet kerajaan BN-Perikatan Nasional (PN) yang diumumkan semalam tidak menepati jangkaan rakyat malah mengecewakan dengan saiz yang kekal besar sewaktu ekonomi meleset dan menteri yang dianggap rakyat 'luput tarikh' untuk menjalankan tugas dengan berkesan.


Bagi Naib Presiden KEADILAN, Chang Lih Kang, Perdana Menteri (PM) Ismail Sabri tidak sepatutnya mengembalikan 80% menteri-menteri kabinet Mahiaddin Yassin yang ternyata gagal sebelum ini, sedangkan banyak lagi pemimpin dalam parti beliau sendiri atau PN yang lebih layak.


"Saya kecewa terhadap barisan kabinet baru yang diumumkan oleh PM. Datuk Seri Ismail Sabri tidak wajar memilih menteri dari kumpulan calon yang sama dengan yang dimiliki Tan Sri Mahiaddin.


"Begitu juga, tidak ada tanda-tanda pengurangan kabinet, seperti yang diharapkan oleh banyak orang. Lebih buruk lagi, menteri-menteri dengan catatan prestasi buruk dilantik ke posisi yang sama seperti yang mereka di kedudukan sebelumnya.


"Contohnya, Datuk Seri Azmin Ali dan Datuk Radzi Jidin sama-sama gagal menguruskan kementerian semasa pandemik. Tetapi kedua-duanya kembali ke kementerian masing-masing, dan mengekalkan kedudukan menteri kanan mereka. Seorang menteri lain yang telah mengundang banyak kritikan ialah Datuk Seri Rina Harun. Malangnya, dia dikembalikan ke Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat," kata Lih Kang.


Selain itu, beliau yang juga mantan Ahli Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen untuk Pertahanan dan Hal Ehwal Dalam Negeri tidak bersetuju Datuk Seri Hishamuddin Hussein dikembalikan ke Kementerian Pertahanan.


Katanya, Hishamuddin sebelum ini bertanggungjawab meletakkan Malaysia sebagai negara yang tidak lagi berkecuali apabila terlibat dalam operasi tentera di Yaman dan seharus sosok itu dihindarkan sama sekali dari kementerian terbabit.


"Dia dilantik sebagai Menteri Pertahanan, jawatan yang dipegangnya dalam pentadbiran Barisan Nasional sebelumnya. Semasa pemerintahannya, Hishamuddin menentang kebijakan luar negara kita tanpa campur tangan, dengan menghantar tentera bersama misi ketenteraan Riyadh, semasa Ops Yemen 2 pada tahun 2015. Tentera Malaysia dikerahkan membantu Arab Saudi dalam operasi di Yaman.


"Menurut jawapan rasmi di Parlimen oleh Kementerian Pertahanan, Ops Yemen 2 tidak mendapat arahan awal dari kabinet.


"Kementerian juga telah mengesahkan bahawa Angkatan Bersenjata kita terlibat dalam operasi logistik yang membawa peluru, alat ganti dan bahan letupan untuk Perikatan Arab. Ringkasnya, tentera Malaysia terlibat dalam "aktiviti tempur" tanpa mandat dari PBB dan pengetahuan kabinet," katanya.


Sehubungan itu, Lih Kang menyeru pentadbiran Ismail Sabri mengambil tindakan tegas ke atas Menteri Pertahanan yang membuat keputusan melulu dan membahayakan nyawa tentera Malaysia.


Katanya, Ismail yang berikrar bersama pemimpin Pakatan Harapan tempoh hari untuk melakukan reformasi dalam pentadbirannya harus mengambil tindakan ke atas mereka yang bertanggungjawab.


Sementara itu, Datuk Seri Hishamuddin Hussein harus dibebaskan dari memimpin Kementerian Pertahanan dan menjauhkan diri dari masalah pertahanan sehingga dia membuktikan dirinya tidak bersalah dalam Ops Yemen 2 yang kontroversi.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page