top of page

Anak muda kunci tangani isu diskriminasi, perkauman


Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin menyifatkan salah satu cara untuk menangani isu perkauman dan diskriminasi terhadap semua perkara adalah melalui gerakan orang muda.


Ketika berucap dalam forum, beliau berkata, salah satu tunjang dalam Deklarasi Durban dan Program Aksi (DDPA) adalah peranan penting yang dimainkan oleh belia dalam menentang diskriminasi, termasuklah diskriminasi terhadap perkauman dan ketidaksamarataan dalam politik.


"Di Malaysia, dalam puncak krisis politik sebelum ini, orang muda turun ke jalanan secara berkumpulan untuk menentang kekejaman yang dilakukan oleh pemerintah.


"Gerakan Lawan yang dipelopori oleh anak muda untuk memerangi kesulitan semasa pandemik Covid-19 dengan mendesak perdana menteri ketika itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mundur dan membuka kembali Parlimen.


"Gerakan pimpinan muda ini akhirnya mengakibatkan Muhyiddin mengundurkan diri, yang hanya menyerahkan tongkatnya kepada Ismail Sabri, yang mirip dengan pepatah "arak lama, botol baru"," katanya.


Beliau berkata dalam forum bertajuk "20 tahun sejak Persidangan Dunia Menentang Rasisme, Diskriminasi Kaum, Xenofobia dan Intoleransi Berkaitan, Durban 2001.


Justeru, beliau menyifatkan belia adalah masa depan negara.


"Apabila mereka memutuskan untuk mengumpulkan sumber dan bakat mereka, hasilnya tidak dapat dibayangkan.


"Diskriminasi kaum juga merupakan topik yang harus disatukan oleh belia untuk membawa perbincangan ke peringkat seterusnya di negara ini. Mungkin ada perubahan yang akan menjadi kenyataan.


"Sebenarnya, saya merasakan anak muda telah memulakan perbualan ini melalui media sosial, di mana mereka secara berkala menangani isu-isu warna kulit dan diskriminasi kaum," katanya.


Walau bagaimanapun, katanya, lebih ramai orang perlu menjadi sebahagian daripada perbualan ini, dan cara yang signifikan bagi orang muda untuk lebih peka dengan isu-isu ini dan memerangi mereka adalah melalui pendidikan.


"Sistem pendidikan perlu dirombak dan diperbaharui supaya mengikut perkembagan semasa.


"Keutamaan harus diberikan kepada masyarakat dan pendidikan hak asasi manusia. Harus ada penekanan pada nilai-nilai anti-diskriminasi, anti-rasisme dan anti-bias untuk mewujudkan sebuah negara yang buta warna di mana semua rakyat Malaysia dapat hidup bersama dalam bermaruah, kesaksamaan dan saling menghormati.


"Ibu bapa harus mementingkan kualiti asas seperti hak asasi manusia dan bukannya memaksa anak-anak mereka cenderung ke arah akademik.


"Sekolah dan institusi awam harus menjadi pusat perkembangan bagi rakyat Malaysia baharu yang mementingkan bangsa, agama dan kepercayaan, tetapi meletakkan kepentingan pada moral dan cita-cita yang baik.


"Pasti ada beberapa idea yang boleh digunakan untuk mewujudkan masyarakat yang lebih majmuk. Mungkin ada kebaikan jika dasar dan indoktrinasi lama dikaji semula dengan latar belakang zaman sekarang ini," katanya.


Tambahnya, beberapa dasar seperti Dasar Ekonomi Baru perlu dikaji semula untuk memenuhi keperluan semasa.


"Perkara ini telah diketengahkan oleh Datuk Seri Nazir Razak, yang bapanya adalah pelopor DEB pada tahun 1970-an.


"Secara keseluruhannya, Malaysia perlu menerajui usaha ke arah yang betul agar negara ini maju. Bukan hanya untuk anda dan saya, tetapi untuk generasi masa depan kita.


"Sekiranya negara ini terus dipermainkan oleh politikus yang haus kuasa, tamak, licik dan jahat yang menggunakan bangsa dan agama demi perpecahan, negara yang indah ini akan terlepas dari jalinan sosial yang menjadikan kita Malaysia, benar-benar Asia," katanya.

0 comments

Kommentare


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page